rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Friday, August 20, 2010

AGAR-AGAR KARAMEL

Salam berjumpa lagi dan selamat menjalani ibadah puasa, masak menu apa tuk berbuka ptg ni? Hari ni nak share resepi agar2 karamel yang Su buat semalam. Hajat hati nak buat puding caramel yang ramai kengkawan blog lain dah buat, tapi disebabkan anak2 tak gemar rasanya yg agak kuat bau telur tu...so try wat jerr yang rupanya seakan-akan puding tu...taraaa maka terhasil agar2 karamel ni...
Resepi amik kat umah CMG, tq Cik Mat share resepi yang sedappp ni...mintak izin cnp kat blog akak pulak yer... memang sedap bila makan masa berbuka....trylahhhh. Jumpa lagi..
BAHAN-BAHANNYA :-)

8 g serbuk jelly (Su guna Halagel)
600 ml air
300 ml susu cair
120 g gula halus-kurangkan sikit kalau tak nak manis.
1 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
1 cawan gula pasir (Su guna 3/4 cawan)*
3 camca besar air*(*untuk karamel)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair, kacau perlahan2 hingga gula bertukar menjadi kuning keemasan dan kelihatan berbuih. Dengan berhati2 tuang air dan kacau hingga sebati. Masak sekejap lagi hingga pekat. Angkat dan tuang dalam bekas untuk membekukan agar2.
  2. Satukan susu cair dengan tepung kastard, kacau rata dan tapis. Satukan gula, air dan sebuk jelly, kacau rata dan jerang atas api dan kacau hingga semua larut dan mendidih. Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu+kastard, kacau rata.
  3. Masak hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat (bila angkat seduk, bancuhan jatuh bertali), matikan api dan tuang dalam bekas yang berisi karamel tadi. Biarkan suam dan simpan dalam peti sejuk 2 - 3 jam. Keluarkan agar2 dan isi dalam piring, hidangkan dingin...

Monday, August 16, 2010

Pancake

Salam dan selamat menjalankan ibadah puasa. Camner ngan persiapan hari raya dah siap lum?? Bagi Su alhamdulillah bab jahit menjahit dah siap semuanya, tahun ni tak tukar langsir tapi jahitkan langsir umah emak, lega bila dah siap semua...
Minggu depan dah mula wat cookies pulak, alhamdulillah ada yang sudi meng'order'...

Hari ni nak n3 pancake berbuka semalam, b4 puasa haritu pun dah buat, ni buat lagi coz bujang kecik Su tu berpuasa macam2 gak dia nak...biasalah bebudak tapi mak budak ni pun suka hehe... cuma tak beli lagi syrup marple, coz tak jumpa kat Mersing? Nak tanyalah syrup marple tu sama ke ngan syrup pancake, tengok cam honey jer.. ada beza ke??
Resepi pancake ni banyak umah ada n pernah buat kannn, kali ni su cnp resepi dari umah Yatie US yang dah balik ke Johor sekarang, tq share resepi ni yer yatie cayanggg... Mesti letih berkemas2 tu agaknya...
Ok jom layan resepi, leh wat tu berbuka nanti...sampai jumpa lagi wassalammm...

Bahan-bahan
* 2 biji telur=>di pukul sedikit
* 4 sudu butter - cairkan
* 2 cwn tepung naik sendiri
* 1 sudu kecil baking powder
* 1 sudu kecil cream of tartar
* 4 sudu besar gula
* 2 cawan susu segar=>suam
* secubit garam
Cara-Cara
  1. Campurkan tepung naik sendiri bersama garam, cream of tartar dan b.powder.
  2. Masukkan susu, gula dan telur dan gaul sebati. Gaul guna whisk je...masukkan butter yg di cairkan dan gaul sebati lagi.
  3. Pastikan adunan tepung tidak bergentel2, boleh juga di blend. Biarkan sebentar dalam 10 minit.
  4. Panaskan kuali non stick, oleskan sedikit butter dan tuang setengah cawan.
  5. Bila sudah mula bersarang, barulah terbalikkan. Bila dah keperangan, bolehlah di angkat.
  6. Hidangkan panas2 mengikut topping kegemaran masing2. Boleh dimakan bersama dengan honey atau coklat..

Friday, August 13, 2010

Salam ramadhan n rehat seketika

Salam ramadhan almubarak, semoga sihat selalu dan dapat meneruskan xtvt harian disamping berpuasa dan juga melakukan amalan2 sunat yang berlipatkali ganda ganjaranNya. Rasa2nya dalam bulan puasa ni masa untuk berblogging agak terbatas, nak berehat seketika nanti lepas raya sambung semula insyaAllah, so dikesempatan ini dengan setulus hati, Su memohon ampun dan maaf manalah tau ada keterlanjuran dalam menulis blog, harap tiada rasa marah dan iri hati maupun membenci, kita semua kawan tak mau lawan2 ok....

Kepada semua kawan2 dan pelanggan yang pernah order kuih, moga berpuas hati dan halalkan segalanya. InsyaAllaha kita jumpa lagi nanti...
Kalau ada yang berminat nak tengok2 biskut n kuih raya jom singgah umah kedai ku ini, call jer kalau berkenan yer hehe...sayang semuaaa....wassalam.

Monday, August 9, 2010

Selamat Berpuasa

Salam dan jumpa lagi...lusa kita semua akan sama2 menyambut kedatangan ramadhan almubarak.. moga tahun ini lebih baik dari yang lalu.
Selamat berpuasa untuk semua teman2 yang sudi singgah blog ni... semoga semuanya beroleh kesihatan yang baik dan dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna... perbanyakkan amal ibadah... ok sampai jumpa lagi.... wassalammm....

Sunday, August 8, 2010

Terima Kasih Zulaikha Razak USM KB

Salam sayang semua.... sabtu dan ahad yang bz...langsung tak jengah dapur kihkih...bukan bz buat kuih..bz jalan2 cari barang... hari ni just nak n3 order minggu lepas, bukan nak menunjuk2 just nak ucap terima kasih kat seorang adik yang masih study kat USM KB, coz sudi meng'order' mufin coklat tuk diberi kepada bekas guru2nya di SMSSI Mersing. Zulaikha Razak yang empunya diri...sebagai mengenang jasa gurunya, kebetulan ada sambutan ulangtahun sekolah itu yang ke7.
Terima kasih banyak Zulaikha Razak, semuanya dibuat online, dari jengah blog tgok pics mufin , bincang pasal order, sampailah ke payment... alhamdulillah semua berjalan lancar...moga lepas ni ada lagi rezeki...aminnnn...

Thursday, August 5, 2010

Blueberry Cheese Cake

pic ni bujang su yang shoot tu yang nampak lagi cantik, kalau banding compact su ni.. tu yg ada watermark dia..

Salam jumpa lagi, moga kita semua dalam lindunganNya selalu, tinggal 5 hari lagi nak puasa, moga kita semua sihat dan dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna...
Hari ni nak update blueberry cheese cake lagi...maklumlah tekak ni masih lum jemu makan benda ni... so layan jerlah... kalau ada yang nak try buat tu, jengah2lah resepi kat bawah ni...boleh buat untuk hari raya nanti... Kali ni guna tepung optima jer tuk wat base cake tu...cepat dan mudah kihkihkih.... kalau rajin dan tepung optima tak de u all try resepi kek span vanilla tu ok... selamat mencuba!!!

Resepi ciffon optima
500gm tepung optima
8 biji telur
1/2 cawan butter cair
1/2 cawan susu
sedikit esen vanilla, sikit garam
Pukul telur bersama tepung dan susu. Pukul lebih kurang 20 minit, bila dah kental (angkat pemukul mixer adunan tak jatuh) masukkan butter cair kacau rata. Masuk dalam loyang bakar 150drjh cc 40-50 minit terpulang pada oven memasinglah yer...
Kek Span Vanilla
Bahan:
* 5 biji telor (A)* 150 gm gula halus
* 1 sudu besar ovallete* 80 ml minyak (Su tukar butter cair)
* 80 ml susu segar
* 1 sudu kecil baking powder** 150 gm tepung gandum* di ayak* 1 sudu kecil perisa vanilla nak perisa lain tukarlah ye..
Cara-cara
  1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan ketepikan.
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi hingga benar2 kembang.
  3. Masukkan susu segar dan minyak berselang seli dengan tepung yg di ayak bersama b.powder.
  4. Masukkan vanilla/perisa strawberry atau pewarna dan gaul sebati guna senduk je.
  5. Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.
  6. Tuangkan adunan dan bakar selama 35 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah C.
  7. - Saya bahagikan pada 2 bahagian dan bakar berasingan supaya kek kelihatan rata bila masak dan tidak perlu di belah 2.
  8. Bila dah masak keluarkan dari oven dan biarkan lebih kurang 5 minit.. lepas tu terbalikkan di redai kek bagi mengelakkan kek kita kempis.
  9. Kek dimasak mengunakan api bawah dan atas. Biarkan kek benar2 sejuk, barulah di hias ikut selera masing2.
Bahan tuk Cream cheese:

Sebiji kek span (resepi kat atas) bahagi dua, guna separuh jer
250 cheese cream
200ml whipping Cream
80gm gula kastor
60ml air panas mendidih
13gm serbuk gelatin halal (Halagel) (satukan ngan air panas)
inti blueberry secukupnya
Caranya
Lapik acuan(ikutlah berapa besar kek tu) Su guna 7"x7" ngan plastik wrap supaya senang bila nak keluarkan nanti.. masukkan kek n ratakan dasarnya.
Pukul whipping cream hingga kembang dan pekat. ketepikan.
Pukul pulak cream cheese dan gula kastor hingga kembang n berkrim
Masukkan whipping cream tadi, kacau rata.
Tuang larutan gelatin yang sudah sejuk ke dalam adunan cheese. Kacau sebati.
Tuang adunan ni ke atas kek tadi, Simpan dalam ais box selama 5-6 jam sebelum dipotong.
Hias ngan inti blueberry..sedappp!!!

Monday, August 2, 2010

Tetamu hujung minggu

Salam dan selamat berjumpa lagi...Sabtu dan Ahad lepas ramai yang datang ke rumah so layan pics jer lah yer...Biasalah bila ada tetamu mestilah acara wajib masak n makan2...Hari Sabtu anak sedara hb dari JB datang, nginap di Sri M'sia Mersing, apa lagi petang tu kami pun serang pool dia hehe...biasalah hobi bujang kecik ngan abahnya sama....swimming...
Hari ahad pulak pakcik dari Seri Medan, dan anak2nya dari JB datang beramai2...seronok bila dapat berkumpul sanak sedara ni, macam2 citer keluar hehe..
Terima kasih wat Apon n Aida yang sudi singgah. gitu jugak wat Wak Nordin n Wak Nab kesayanganku, dan anak2nya moga semua happy maklumlah dapat jalan2 di pantai Mersing. Pasni datanglah lagi boleh gi pulau pulak...
Oklah sampai jumpa lagi...wassalammm....



pantang ada peluang, mesti nak swimming, di Seri M'sia mersing bersama Apon, Aida n anak2


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails