rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Friday, October 21, 2011

Apam Aiskrim Soda...mekar setaman...


Assalammualaikum dan jumpa lagi... yahooo SK Nitar 1 cuti seminggu sempena Deepavali...nak jalan2 kemana ek?

Projek hari ni...meng'apam'...suka sangat coz semua tersenyum mekar apam aiskrim soda ku ini.. terima kasih Ck Azmi yg mengorder.. kalau ada yg nak tengok resepi klik sini yea...

Thursday, October 6, 2011

Kelas Jabatan Pertanian Mersing

 Assalammualaikum dan bersua lagi, semalam 5 /10/2011 akak ke kelas membuat roti dan tat telur anjuran Jabatan Pertanian Mersing. Seronok dapat belajar tip2 membuat roti...terima kasih wat Cik Zubaidah n Khairina yang bagi akak peluang mengikuti kelas ni...maklumlah akak ni bukan under Jabatan Pertanian kan...


Sedang belajar cara membuat tat telur dari Khairina dan belajar membuat roti oleh Ain

Sedang menimbang dan menguli roti bersama peserta2 yang lain. Oklah uoals layan jelah pics yg berterabur sikit kat bawah ni, tak reti nak mengubah hehe...








Tuesday, October 4, 2011

Puding Roti Tembam

 Selamat bertemu lagi, n3 hari ni puding roti yang akak buat, resepi copy dari umah anak buah ku Dr Inahar lah sape lagi kan... tq Ina, Ucu copy resepi kat sini pulak yea..

 RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING

BAHAN2 NYA:

10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)
butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)




Sunday, October 2, 2011

Terima kasih Cg Hazlina

 Assalammualaikum dan jumpa lagi... n3 semalam ni... terima kasih tuk cikgu Hazlina di Mersing yang sudi meng'order' cream puff n karipap frozen akak...harap berpuas hati..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails