rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Saturday, March 24, 2012

Kek Padang Bola guna Resepi Red Velvet

 Assalammualaikum dan selamat malam... semalam atas request dari Thaqif & Mira anak buah akak.. nak sangat kek padang bola...eemmm dah lah ada order lain... tapi merajinkan diri jugak membuat kek hijau ni... akak buatkan kek red velvet...sedap sikit kan... resepi dari Nina Suria mcm biasalah yea... resepi pernah akak letak kat N3 yg lepas...dan harini akak cnp lagi... Tapi kek padang bola ni tak lawalah mcm pakar mendeco lain buat, asalkan anak2 suka lepas jugak hajat mereka kan...
 RED VELVET CAKE
Sumber 1: Nina Suria@Mon
Sumber 2: Kzai@Teratakimpian

5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - akak guna 2 sudu besar je- 
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- 
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - 
1 sudu makan cuka makan


CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- akak buat dua lapisan je

FILLING:
500gram blueberry filling - akak x letak, tapi tukar ngan fruit cocktail +whipp cream

KRIM:
500 gram krim keju tatura
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan. 
 
 Jom layan pic bebudak ni... Siti Shamiera Farain yg cumeelll



Inilah rupa Red Velvet nya...jap je habis...2kg gak kek ni hehe...

Happy Birthday Aslizan


 Assalammualaikum... order yg akak siapkan pepagi tadi, terima kasih wat anak jiran depan rumah akak Aslizan Abas yg meng'order'.Dok JB, bercuti sempena birthday ke dik hehe... tq yea...

Blueberry cheese tart, red velvet cupcake dan FCC- fruit cocktail cake, order dari Aslizan

bb cheese tart dan marble cheese brownies, dah sampai KL pun... tuk Dina Nadia dan Kak Hali
Red Velvet cupcake.. order dari Ida Comey tq dik. 

Tuesday, March 20, 2012

Terima kasih!!!

  

 Assalammualaikum dan selamat malam... n3 tertunggak je ni...terima kasih kepada semua yg meng'order', sayang u all...pic kat atas tu marble cheese brownies order dari Anyzz sempena majlis bertunang adiknya..
 Bluberry cheese tart, marble cheese brownies dan cream puff order dari Izyani dan kawan2nya di Politeknik Mersing... terima kasih dik...
Red Velvet Cake order dari Suzliana, tq
kek coklat kukus+ coklat ganache order dari Rizal 

  Fruit cocktail cake repeat order dari Ustaz Ruzlan, tq
 dadar gulung fancy order by Anyzz, tq dik...
marble cheese brownies yg paten web tu kepunyaan Anyzz dan yg sebelah tu order by Salina dari Taman Wawasan Mersing, terima kasih semua...

Saturday, March 17, 2012

Kenangan di KAMi 2012-Karnival Anak Mersing

 Assalammualaikum dan selamat berjumpa lagiiii... lamanya tak menghupdate blog...maklum bz lah kekonon hehe... xtly awal cuti sekolah haritu (Sabtu & Ahad 10&11Mac 2012) buat pertama kalinya akak join karnival dan dapat booth sendiri... terima kasih bebanyak kepada Anak Mersing(FB) terutama saudara Kamal Mohd dan Suzliana yg bg peluang dan ruang tuk akak join karnival ni... seminggu jugaklah buat preparation.... coz disamping nak buat jualan di booth dapat juga order untuk jamuan malam tu.. antara yg di order karipap 500biji, red velvet cake 6kg dan kuih tepung talam, tapi kuih ni akak order ngan member. Alhamdulillah kejap je kek tu habis...sampai tuannya sendiri pun tak merasa hahaha... jom layan pics yg pasti menjadi kenangan terindah akak...penat jangan cakaplah...tapi puas hati..
 bersama famly yg sanggup datang dari KL...


Anak buah- Nadia sedang melukis atas cookies..


 my promoter hehe Nadia& Nini
 my regular costumer Shida from Endau..
 bersama Suzliana dan Norisah
 my boy..Akmal Rafie..
My laling... di booth Nahamfoto dimana anak bujang akak Akmal Rafie bernaung...
 bersama Kahariah yg balik dari Kuantan untuk join karnival ni...
 terpesona dgn kek2 batunya hehe...sempat gak sambar sebijik...

 Inilah yg akak sediakan tuk jamuan malam tu..

 preparation b4 jamuan bermula...

 YB Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad sempat memotong kek di booth akak pada malam Sabtu...terima kasih YB...


 En Kamal Mohd orang kuat Anak Mersing..
 Kak Azura tokey Score A
 Antara produk yg akak letak di booth...alhamdulillah sold out..



 hadiah dari Kahariah... tq
 En Suami bersama Dato' Jaffar Lamri dan En Jalil 


 Bersama Budiman&Zulfikar bersama anak daranya Balkis yg dtg dari Melaka, tq sudi singgah booth kami...
YB Dato' Hj Zainal Abidin bin Osman juga singgah di booth akak sebelah petang Ahad.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails