rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Sunday, April 29, 2012

Terima kasih semua...

 Kek coklat n kek span bersatu order dari Cik amasah tuk cucunya, tq mak!!

 Tiramisu 4 cup RM10.00 order by Ida dan Sue, tq

 Blueberry cheese cake order by Din Carwash Nitar, tq
 Marble cheese brownies 300gm RM10.00. Order dari Izyani Poly, Laila Poly, Yatie SMSSI, tq semua

 Red velvet cupcake order by Yatie SMSSI, tq

 Fruit cocktail cake mini in cup order by Cikgu Hairol dan Cikgu Saiful, tq

 Cream puff order by Sue Endau
 Apam polkadot dan karipap tak sempat nak snap pic, order by Cikgu Sarifah, tq
  semua ni order by Azah Jalil Poly

 Red Velvet Cake 2.5kg dan kek coklat moist 1.5kg order by Jaja sempena majlis kawinnya hari ni, tahniah dik...


Saturday, April 21, 2012

Order Dari Selangor - TQ WAWA

 Assalammualaikum dan selamat malam minggu... sambil layan Mania kat tv 104 sambil tepek N3 order semalam... alhamdulillah semalam buatkan kek tuk best friend Nadiah, Nini..happy birthday yea Nini...
Satu lagi order kek coklat moist dan cream puff order dari jauh ni... Semenyih Selangor. Wawa yg order,  by FB dan fon lah, kita org bersembang... alhamdulillah semalam masa hantar kek ni di rumah emaknya di Nitar 2, terkejut dan happy sangatlah dia... tak sangka dapat kek di hari lahirnya yg pasti gembira becoz anak n cucu nun jauh yg mengirimnya.... akak pun ikut seronok hehe... so kalau ada yg teringin nak wat surprise tuk sesiapa je... carialah akak yea...sedia membantu hehe...


Monday, April 16, 2012

Happy Birthday Shida

 Red Velvet cupcake order dari Shida sempena birthdaynya... xtly semua ni order darinya tq dik... moga panjang umur murah rezeki..

 rainbow cake

blueberry cheese tart n coklat tat..


Nasi Ayam Penyet TQ Sari Yusa

 Assalammualaikum dan selamat petang semua... lepas makan ni mata rasa kuyuu je... sebelum lena baik ngupdate blog hehe... pepagi tadi selongkar dapur Sariyusa - ALAM SARI tujuannya mencari resepi nasi ayam penyet...bila dah dapat terus balik ke dapur sendirilah... dan memulakan operasi masak memasak... tapi terganggu jap dek letrik mati tiba2 sib baik sejam je...deorang potong dahan pokok rupanya... kalau lama tak masaklah nasi... maklum masak mesti nak guna rice cooker je hehe senang kerja..
Dah lah membebel pulak akak ni... jom tgok resepi ayam dan sambal maid MIL Sari Yusa ni...memang enak bangett... akak mintak izin cnp kat sini yea Sari tq...

Ayam Penyet
(untuk hidangan 4 orang)
Bahan-bahan & cara-cara:
Bahan A
Setengah ekor ayam (dipotong 4)
2 batang serai*
2- 3 ulas bawang putih*
1" halia*
1" lengkuas*
1" kunyit hidup* (boleh ganti dengan serbuk)
sedikit ketumbar dan jintan manis*
garam secukupnya* (* dikisar sekali)

1.Ayam hendaklah diperap semalaman/ seharian bersama bahan kisar.
2.Kukus ayam yang telah diperap selama 1/2 jam.
3.Goreng ayam yang dikukus dalam minyak yang banyak sehingga agak garing bahagian luarnya (sekejap sahaja lebih kurang 10 - 15 minit)

Semasa anda mengukus ayam bolehlah menyediakan bahan B.
Bahan B:
1 labu bawang besar (dipotong baji)*
2-3 ulas bawang putih*
7 tangkai lada hidup - buang bijinya*
9 biji cili padi (ikut suka)*
1 1/2" belacan*
sedikit air asam jawa/ perahan limau nipis
gula merah secukup rasa

1.Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, gorengkan semua bahan bertanda * sehingga agak garing.
2. Tumbuk semua bahan yang telah digoreng, masukkan gula merah, tumbuk lagi. Tuangkan air asam jawa @ perahan limau nipis.

Cara menyediakan ayam penyet:
1.Letakkan salad, timun dan tomato yang dihiris di atas lesung kayu yang leper. - menda ni akak tak de so ayam akak tak penyek kan pun hehe...
2.Letakkan sesudu kecil sambal (bahan B), letakkan ayam yang telah digoreng di atasnya.
3.Penyetkan ayam tersebut dengan anak lesung kayu (jangan ketuk, cuma tekan sahaja, ayam lembut kerana telah dikukus)
4.Terbalikkan ayam, tambah sedikit lagi sambal jika suka.

Akak makan ngan nasi ayam dan sup ayam versi akak sendiri, kalau berminat cari resepi kat SINI. Dan kalau nak cara lain boleh tgok kat My Resipi yea... 


 Tempe goreng wajib ada hehe maklum wong jowo kan...

Saturday, April 14, 2012

Order

 Blueberry cheese tart dalam proses..


 Marble cheese brownies comel2...
 cornflakes meringue cookies

 fruit tart repeat order dari Kak Alwiah from JB, tq..
mufin coklat kukus order dr Cg Sharifah... tq

Tuesday, April 10, 2012

Kek Karemal..

 Assalammualaikum... alhamdulillah hari ni dapat gak mengadap lappy ni... jom layan pic yg sempat akak amik...biasanya karipap dan popialah yg tak sempat nak amik gambor..bila ada yg dtg membeli just amik dari ais box n bagi je... Minggu ni agak sibuk sikit, walaupun esok cuti sempena pertabalan Yang Dipertuan Agong...kerja macam akak ni mana ada cuti... kita tokey kita jugak kuli hehe.. Jom tgok apa yg akak buat... tu pic yg kat atas tu, Kek Karemal, esok2 bila free akak tepek resepinya yea... ni letih bebenor rasa.. memang sedap kek karemal ni bila mkn sejuk2... tapi manis lah kan, biasalah nama pun kek mestilah manis...
 Marble Cheese Brownies 300gm RM10
 Blueberry Cheese Tart 20pcs RM15.00
 Marble Cheese Brownies tuk Mr GB Nitar 1, Cikgu Rashidi...tq tuk isteri & anaknya yg meng'order'

 Cornflakes Meringue Cookies...

Thursday, April 5, 2012

Order dari teman2

 Assalammualaikum dan selamat malam, lama dah tak menghupdate blog... alhamdulillah agak bz sikit ngan order dari teman2... jom layan pics yea... akak na mengemas opis hehe... maklum opis kita main ngan tepung, gula, telur, butter dll kalau tak berkemas kang penuh semut pulak kihkih... maklumlah kita ni tokey, kita jugak tukang cuci, tukang hantar, tukang segala tukang lahhh hehe...
 Fruit tart order dari Kak Alwiyah, tq kak..
 Red velvet cupcake+coklat ganache dan fruit tat order dari Cik Misah, terima kasih cik...


 Cream puf order by Ina Saraswatie dok kat nitar tapi mengajar di SK Bandar Mersing, dah banyak kali jugak repeat order... tq dik..
 muffin coklat 800bj order dari Kak Zahariah tuk majlis perkahwinan anak bujangnya, siap packing, terima kasih kak...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails