rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Saturday, May 26, 2012

Order

 Assalammualaikum dan selamat malam... selamat bercuti wat anak2 dan En Suami... alhamdulillah rezeki Allah dapat order lagi... dan agak mencabar gak order kali ni coz untuk majlis kawin ngan majlis pertunangan. Marble cheese brownies kat atas tu order dari Ustazah Halimah, tqvm yea kak...
 Cream puff ni pulak repeat order dari Kak Salina.. tqvm kak..
 Blueberry and strawberry cheese tart order dari Cik Misah jiran belakang rumahku tuk hantaran kahwin anaknya hari ni. juga dapat order dari rakan sekolah.. yg dah menjadi doktor sekarang iaitu Dr Suriati Hashim terima kasih sudi meng'order' yea...

 Ni diaaa red velvet cupcake tema pink n purple tuk majlis pertunangan order dari Zura Poly Mersing, tq dik... harap berpuas hati ngan cream puff yg di order jugak yea...

 Taraaa red velvet cake 2.5kg order dari pengantin sendiri iaitu Intan Syafiqah dari Seri Pantai tuk majlisnya esok 27/5/12. tq dik..

 dan ini pulak coklat cupcake tuk hantaran order dari Intan juga...tqvm dik
 Red velvet cupcake order dari Sham MRSM..tqvm dik..

Monday, May 21, 2012

Resepi LASAGNA

 Assalammualaikum dan jumpa lagi... eemm hari ni nak tayang resepi lasagna yg akak buat ni... fevret kami sekeluarga... tapi takleh buat selalu nanti semua naikkk bukan je jarum penimbang naik, tapi tekanan darah pun boleh naik huhu... maklum banyak cheese... tapi memang sedappp resepi ni..perasan lah pulak akak ni kan..tapi kalau tak caya buatlah...hehe... resepi akak sekodeng kat Mr Google dan terjatuh hati ngan resepi dari blog Ana- Cahaya Cinta Ku.. terima kasih banyak yea dik share resepi best ni..pada yg suka lasagna lah kalau tak minat macam emak akak memang dia tak makan hehe... kalau nak tgok step by step gi skodeng blog Cahaya Cinta Ku yea...
Ok jom tengok bahan2nya...
Bahan2 utama ada ialah :

Kepingan lasagna.. akak pun guna yg ini..senang kerja..
 celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..
Bahan2 utk buat inti daging : tapi akak buat inti daging ayam cincang coz en suami memang tak boleh makan daging.. 
1. sos prego .
2. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu. Akak tak letak cendawan ni..


3. Daging cincang 400 gram.. akak tukar ayam cincang

4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano
5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu

6. Keju mozarella
7. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..
8. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe
9. Garam secukup rasa

Bahan2 utk Sos Putih :
1. 2 sudu besar butter
2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale
3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh
4. 2 sudu besar tepung gandum
5. garam secukup rasa


Cara Membuat inti Daging :

Masukkan 4 sudu besar minyak masak.. akak guna minyak zaitun.
Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau..
Masukkan pula ayam cincang..
Gaulkan hingga daging berubah kaler..
Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..
Gaul sebati.
Masukkan garam secukup rasa..
Masukkan serbuk oregano..
Masukkan pulak cendawan butang.. akak tak letak pun..
Masukkan sesudu besar sos cili..
Tabur serbuk black pepper
Siappp..!!

Meh buat Sos Putih pulak :
Cairkan butter..
Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..
Masukkan susu full krim..
Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..
Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit
Siappp.. sila tutup api..

* Nota : kalau buat double sos putih ni lasagna akan jd lebih sedap... coz lagi byk sos putih lagi sedappp...

Cara Melapis Lasagna :

Ambik loyang yg sesuai..  susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..
Taburkan dgn inti ayam td..
Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..
Taburkan cheese parmesan dan mozarella
Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur..  tp standart adalah 3 layer aje..
Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..
Masukkan dlm oven..
Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..
Hasil slps di bakar..

Friday, May 18, 2012

Order

 Tiramisu.. order dari Shida dan Hidayah..
 apam polkadot order dari Norhana dari Mersing.. tq dik
 order by Shida... tqvm dik..




Wednesday, May 16, 2012

16 MEI 2012- SELAMAT HARI GURU

 Assalammualaikum... 16 Mei datang lagi... selamat hari guru wat en suami ku Mustafa Kamal bin Ismail.. semoga tabah dan sabar melayan kerenah anak murid.. ok jom tgok kerja akak tuk hari guru kali ni... fancy cookies kat atas tu order dari kenalan semasa di KAMi haritu.. Mrs Sha yg cute meng'order' cookies ni 100 keping..tqvm Sha..
 Sesat pulak pic ni hehe ni kek hari ibu order dari KL... jauh tu.. tq Anis dan akak dah buat suprise pada ibunya hari Ahad lalu...
 fancy cookies siap berpacking, dan bawah ni mufin coklat yang belum bersolek...

Red velvet cupcake order dari Yati SMSSI Mersing..utk jualan hari guru.. tqvm Yati..


Marble cheese brownies En suami bawa ke sekolah... coz tahun ni jamuan hari guru masing2 kena bawa hidangan sendiri... tak kisah lauk pauk, kuih, minuman dsb.. sekolah masakkan nasi je... ok gak camtukan banyak lauk dapat dikumpul n dirasa bersama... akak memang tepu ngan kek n cupcake masa tu so selitkan jugaklah kek ni tuk en suami...kalau nak suruh masak lauk memang tak sempat huhu...
Fruit cocktail cake order tuk hari guru gak dari Kak Masrah, tq kak repeat order ni..
Red velvet yg dok bersusun dalam esbok...

acara packing tuk dihantar ke SMSSI..terima kasih wat bujang akak Akmal Rafie dan kawannya Afiq Rahman yg tolong hantar semua ni... mmg sesak jugaklah Viva comel si Rafie tu hehe...
mufin coklat +ganache.. dan bawah tu red velvet berkrim coklat..

FCC order dari ciku gak ni tapi Ustazah Zaharah guru besar sekolah agama... tqvm yea ustazah..
Alhamdulillah 16 Mei yang padat..dapat dilalui... moga Allah sentiasa mengurniakan kesihatan yg baik tuk akak mencari rezeki Aminnn... terima kasih semua yang meng'order'..


Tuesday, May 8, 2012

Order

 Order lagi... red velvet cake Rafidah SMK Mersing
 apam polkadot order dari Liza, sempena majlis tunang adiknya, tqvm dik
 FCC order dari Cikgu Gee SKN 1, tqvm
 apam angry bird order dari Cikgu Hairol... tq dari akak, ooppss lupa terima kasih gak tuk Suhaida coz bagi ole2 from bejing, akak suka sangat terutam fridge magnet tuuu..tqvm..

 Marble cheese brownies tuk my big famly day...


 FCC for famly day dan birthday Mr hubby
 Red velvet cake order dari Amy Fahmy tqvm dik..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails