rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Monday, June 25, 2012

Apam Pelangi

 Assalammualaikum dan selamat malam... hari ni jom layan apam pelangi yang sangat gebuzzz ni.. akak copy resepi dari umah Kak Ummi Home Sweet Home nun di Kuantan tu... terima kasih yea Kak Ummi... memang ramai dah menerai apam ni
 APAM PELANGI
Resepi: Ilahjy

Bahan:- 
  • 4 biji telur
  • 2 sudu teh ovellet
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus (akak kurangkan jadi 220 gm je)
  • 250 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • pewarna akak guna pink, purple dan kuning.
Caranya:

  1. Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  2. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
  4. Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
  5. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Akak skop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)


5 comments:

  1. macam spiderman pun ada, Kak Su buat kenduri ke ni??? Banyaknya mengapam... mintak seloyang, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sari akak buat tuk jiran sebelah rumah yasinan gitu... buat buah tangan...

      Delete
  2. wah kak su pun dah cuba.. mmg sedap apam nie lemak manis kurang manis.. tahniah sampai boleh buat niaga.. ilah guna resepi ni buat apa dot2...tak pernah meragam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilahjy betul tu memang sedap apam ni... oo boleh wat apam polkadot yea... nti akak trylah selalu buat berjerawat harap guna resepi ni licin gebu hendaknya hehe...

      Delete
  3. Salam. Apa khabar Kaksu? Lama tak ke blog akak.. Banyaknya akak buat apam.. Cantik warnannya..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails