rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Friday, December 30, 2011

Terima kasih....


 Assalammualaikum dan bertemu kembali, semoga rakan2 blog dan tetamu2 yg sudi singgah blog akak ni sihat dan berbahagia hendaknya... N3 kali ni order minggu ni...alhamdulillah dilimpahi rezeki dari Allah, terima kasih yg meng'order'..
 Red Velvet Cake order dari jauh ni. Nurul di Labuan sana yg meng'order' untuk cousin nya di Tenggaroh, terima kasih yea Nurul...

 Fruit Tart order by Shida
 Tat Gulung
 Blueberry Cheese Tart
 Semua ni di order oleh Shida dari Endau. Dah banyak kali Shida ni meng'order' dari akak terima kasih yea dik, semoga Allah murahkan rezekimu insyaAllah...
 Cream puff dan blueberry cheese tart di order oleh Kak Halimah dari Puchong yg bercuti di Mersing, tq kak...
 Red Velvet Cake (RVC) order dari Mas yg berada jauh nun di Sarawak tuk ayah dan ibunya di Mersing, terima kasih yea Mas... alhamdulillah Cik Su hantar tadi ayah dan ibu Mas ada di rumah, happy nya punya anak yg sentiasa mengingati dan menyayangi kedua ibu bapa kan... 


Tuesday, December 20, 2011

Blueberry Cheese Tart


 Assalammualaikum dan selamat malam... harini jom layan blueberry cheese tart... xtly repeat order dari Shida di Mersing, terima kasih dik...
 Shell tart dan biskut cip coklat order dari Azie.. terima kasih dik...

Saturday, December 17, 2011

Terima kasih Shida...

 Assalammualaikum dan jumpa lagi.... semua ni order dari Shida lagi... tq dik. Cream puff, tiramisu-Tapi akak just guna kek coklat je dan yg akak nak mintak maaf sesangat coz kurang rasa kopinya coz nescafe kehabisan stoklah pulak masa tgh buat tu... kat bawah ni pic tiramisu 1/2kg.



 try buat tiramisu guna red velvet cake...memang mantoooppp...akak suka sangattt...

Wednesday, December 14, 2011

Order lagi...

 Assalammualaikum dan salam sejahtera untuk semua yg sudi menjengah blog akak ni... minggu lepas seminggu tak masuk dapur, jalan2 n makan je. Lepas bercuti kenalah kerja semula kan... so inilah kerjanya hehe... apam polkadot, blueberry cheese tart dan red velvet cake order dari Syida di Endau tuk bierthday anaknya yg ke 3 tahun, harap berpuas hati yea Syida... terima kasih dari akak..
Terima kasih banyak jugak kepda yg sentiasa support karipap pusar frozen akak terutama En Zulkifli, Cik Mis, Cik Ani, Zila, Nora, Samsiah MRSM dan ramai lagi maaf yg tak tertulis namanya kat sini...
 bluberry cheese tart
 apam polkadot tuk makan sendiri.. Mira dan Izz Thaqif lah yg paling suka ni... ada 3 perisa coklat, jem strawbery dan peanut butter... coklat yg jadi pilihan bebudak ni...
 Order dari Syida, tq dik...
 Red velvet cake +cream cheese
Blueberry cheese tart 100 pcs
Kek coklat order dari Deena dan Mira, Tq dik pasnih calling2 akak lagi yea hehe..

Monday, December 5, 2011

Red Velvet Cake & Apam polkadot

 Assalammualaikum dan salam sejahtera, N3 tertunggak ni... haritu ada tetamu jauh bertandang dan teringin nak merasa red velvet cake, tetamu dari Labuan tu... hehe tetapi parents nya dok sini, sape lagi kalau bukan Nurul n famlynya... Kek kat atas tu lah yg akak buatkan untuknya harap berpuas hati...
 Ni pulak red velvet order dari kawan2 adikku Syaffie..
 Ni dia tetamu jauh ku...Nurul dan anak daranya yg cute sangat...
 Ni mestilah Mirra anak sedaraku yg memang suka makan kek...

 Apam polkadot mix... permintaan Suharni dari Tanjung Resang, tq dik order dari akak harap berpuas hati..

 Baru belajar2 melukis atas apam... masih banyak kena baiki hehe...






Thursday, December 1, 2011

Karipap Pusar Frozen

 Assalammualaikum dan jumpa lagi...moga kengkawan semua sihat sentiasa... hari ni 1 Disember 2011, cepat sungguh masa berlalu tinggal sebulan je lagi nak masuk tahun baru... makanya banyaklah persiapan anak2 sekolah yg perlu diuruskan...
N3 hari ni adalah karipap pusar frozen yang dah lama jugaklah akak usahakan...alhamdulillah permintaan sentiasa ada, cuma kekadang tak sempat nak buat coz karipap ni perlukan ketelitian...dan yg penting akak mesti minta bantuan mr hb yg pakar menggelek kulitnya agar pusarannya jelas kelihatan. Kalau ada yang berminat bolehlah call akak yea...sepeket cuma RM5.00 je... ada 2 pilihan inti iaitu kentang+ayam dan kentang+sardin.



Sunday, November 27, 2011

Orange and Almond Cake

 Assalammualaikum dan salam maal hijrah ke 1433 kepada semua umat Islam semoga kita beroleh rahmatNya di tahun baru ini.....
Kek oren ni request dari mr hb, terkejut jugak coz dia bukan penggemar kek, lainlah akak ni...pantang nampak kek mesti nak try buat atau setidak-tidaknya menjamah sikit... kami tgok channel 703 buat Orange and Almond Cake teruja pulak Cikgu Kamal kihkih... lepas masak, panas2 lagi dah potong dan mr hb makanlah sepotong, dan puji sedappp... dia tak leh makan manis2, kena berjaga2 takut kena kencing manis, maklum sekarang dalam perhatian doktor.
Kalau ada yg nak try versi resepi asal singgah sini yea. Resepi ni akak dah ubah suai sikit, resepi asal Blanded Orange Cake... sedap n moist gitu jom tgok resepi yg dah akak tokok tambah tuuu... lepas tinggal semalaman lagi moist kek ni...
 Orange and Almond Cake
  • 2 bji buah limau (guna yg sedang2 je)
  • 1 cawan minyak / butter cair
  • 1 cawan gula halus
  • 4 biji telur(B)
  • 11/2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama ) 
  • 1/2 cawan serbuk badam
  • 2 sudu besar susu tepung*

Cara-cara

  1. Cuci buah limau, rebus 2 jam. Sejukkan.
  2. Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  3. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  5. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails