rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Saturday, October 13, 2012

Mango Crepe


 
 Assalammualaikummm... pekabar semua, lama tak ngupdate resepi kat blog ni kan... dek tergoda ngan crepe di sana sini... hati berbunga2 nak mencuba, tapi ramai yg wat guna durian, akak memang alah ngan raja buah ni, bau pun leh wat pening apa lagi bila makan memang muntah punya... bukan sombong tapi tekak memang tak boleh terima... maafkan akak yea.. tulah pasal akak guna mangga. Alhamdulillah En Suami belikan mangga yg manis dan sedap, kalau yg masam memang akak makan cicah kicap n gula hehe.
Terima kasih juga wat Hidayah dari Kulai yg sudi bagi link resepi ni kat akak... Resepi akak cnp dari Kongsi  Resepi-from blog Dapur Mamasya, resepinya simple so semua orang boleh try... kalau nak yg lagi terperinci uolss gi blog Azlita- Masam Manis, memang cantik sangat crepenya.. terima kasih kepada semua penyumbang resepi yea...
CREPES
Resepi: Joayee@MYR
oleh:Dapurmamasya

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
3/4 cwn susu segar
1/2 cwn air
2 biji telur
3 sudu besar minyak masak atau butter cair
1/2 sudu teh garam

Filling:
Whipping cream secukupnya dan buah mangga masak.

Cara-cara
Masuk semua bahan crepe dalam blender, blend sampai rata semua, tapis. perap 30- 1jam (tapi akak perap 15minit je dah tak sabor nak makan hehe)
Panaskan pan leper (guna non stick pan lagi senang) sapu sikit minyak, masak crepe hingga masak, (macam wat dadar gulung). Dah sejuk sapu whip cream yg dah dipukul kental, letak pulak buah mangga n cream lagi, lipat masuk peti sejuk... makan sejuk2 sedap!!!

1


1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails