rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Thursday, November 25, 2010

Marble Cheese Brownies

Salam berjumpa lagi, hari ni buat brownies, resipi amik kat umah Yati US oooppss sudah tukarrr.. Yatie JB. Resepi ni memang sedap and moist gitu...dah try versi bakar dan kukus, semua sedap.. kali ni wat versi kukus tersangatlah moist nya... Akak mintak izin cnp resipi kat sini pulak ye Tie..tq banyak2..jom sama2 tengok bahan2nya dan cara buatnya yang senang tu...

Bahan-bahan Brownies :
  • 250g butter
  • 1 cwn serbuk koko
  • 3 biji telur gred B
  • 1 1/2 cwn gula castor
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
  • 1 tsp baking powder*
  • 1 tsp soda bikarbonate*
  • 1 tsp esen vanilla
Cara-cara:
  1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
  2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
  3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
  4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
  5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
  6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
  7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.
* Buat versi kukus pun sama jer cara cuma janganlah pulak panaskan oven, tapi panaskan air kukusan hehe... tapi rupa kek napelah tak licin... takpelah asal sodappp..
Bahan-bahan lapisan cheese:
  • 250g cream cheese
  • 1 cwn gula castor
  • 1 biji telur gred B
Cara-cara:
  1. Pukul cream cheese hingga gebu.
  2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Brownies ni versi bakar...hodohnya lorekkan tu kan...

5 comments:

  1. yummyyyy tummmmyyyy~
    teringin nak ada bakat macam kak su =)

    ReplyDelete
  2. huwwaaaaaaa.... handmixer rosak, kena cuti buat kek... lama tak mkn brownies ni, mintak sikit kak Su...

    ReplyDelete
  3. nana...dulu pun akak tak reti buat2 kuih ni...tapi bila selalu try, lama2 menjadi minat pulak....insyaallah bila dah berkeluarga nana mesti handal nanti...

    yus...brownies ni kan senang... godeh ngan tangan je...kalau dekat akak dah hantar hehe...terpaksalah jamu mata je...

    ReplyDelete
  4. bp n sb 2 maksudnyer ape kak?bahasa masak2 ne lum faham lg

    ReplyDelete
  5. lil'su..bp= baking powder. sb= soda bikarbonat
    harap faham ye dik...pas ni leh try buat..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails