

BAHAN-BAHANNYA :-)
200gm tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
130gm gula kastor (Su guna 100gm jer)
400gm parutan lobak merah, perah sedikit airnya (lebih kurang 4 btg carrot)
90gm gula perang (brown sugar)
90gm kismis
50gm kacang walnut, cincang (Su guna almond nib jer...walnut tak jumpa kihkih)
BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega dicairkan
250 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
100gm gula aising, diayak

- Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Satukan lobak merah dan gula perang, gaul rata, biarkan 30 minit. Kemudian masukkan kismis. Ketepikan.
- Satukan gula kastor dan telur dalam mangkuk pengadun. Pukul hingga pekat dan gebu, masuk minyak jagung dan esen vanila. Gaul lagi hingga rata.
- Kemudian masukkan bahan bertanda *, sikit2 diikuti dengan adunan lobak dan nib almond. Gaul hingga rata.
- Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 1 jam atau hingga masak.
- Sejukkan kek dan sapukan frosting cheese cream. Hias ikut suka.

sedapnya
ReplyDeletelia pun dah lama t'ingin nak buat kak....tp x t'buat2 pun... :) ambik resepi dr umah CMG gebu tu punya lah lama....dok peram jer... :)
ReplyDeleteCT... tq singgah,memang sedap kek ni...
ReplyDeletelia, akak pun first time wat kek ni, memang sedap, tak rugi try...