rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Tuesday, November 2, 2010

CARROT CAKE...sedap rupanya!!!

Salam.... hari ni teringin nak makan carrot cake...tu yang merajinkan diri pepagi tadi menggodek kek ni, alhamdulillah hasilnya....memang memuaskan hati. Apa lagi bila di sapu cream cheese memang eemmmm sedapppp... (maklumlah tak pernah buat hehe). Banyak resepi kat umah bloger2 lain tapi hari ni wat ikut resepi buku Kompilasi Hidangan Kek oleh Nor Aini Zakaria.

BAHAN-BAHANNYA :-)
200gm tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
130gm gula kastor (Su guna 100gm jer)
400gm parutan lobak merah, perah sedikit airnya (lebih kurang 4 btg carrot)
90gm gula perang (brown sugar)
90gm kismis
50gm kacang walnut, cincang (Su guna almond nib jer...walnut tak jumpa kihkih)

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega dicairkan
250 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
100gm gula aising, diayak
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Satukan lobak merah dan gula perang, gaul rata, biarkan 30 minit. Kemudian masukkan kismis. Ketepikan.
  3. Satukan gula kastor dan telur dalam mangkuk pengadun. Pukul hingga pekat dan gebu, masuk minyak jagung dan esen vanila. Gaul lagi hingga rata.
  4. Kemudian masukkan bahan bertanda *, sikit2 diikuti dengan adunan lobak dan nib almond. Gaul hingga rata.
  5. Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar selama 1 jam atau hingga masak.
  6. Sejukkan kek dan sapukan frosting cheese cream. Hias ikut suka.
UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese, vanilla dan gula aising hingga kembang. Masuk mentega cair, pukul lagi hingga gebu. Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka...

3 comments:

  1. lia pun dah lama t'ingin nak buat kak....tp x t'buat2 pun... :) ambik resepi dr umah CMG gebu tu punya lah lama....dok peram jer... :)

    ReplyDelete
  2. CT... tq singgah,memang sedap kek ni...

    lia, akak pun first time wat kek ni, memang sedap, tak rugi try...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails