rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Monday, May 21, 2012

Resepi LASAGNA

 Assalammualaikum dan jumpa lagi... eemm hari ni nak tayang resepi lasagna yg akak buat ni... fevret kami sekeluarga... tapi takleh buat selalu nanti semua naikkk bukan je jarum penimbang naik, tapi tekanan darah pun boleh naik huhu... maklum banyak cheese... tapi memang sedappp resepi ni..perasan lah pulak akak ni kan..tapi kalau tak caya buatlah...hehe... resepi akak sekodeng kat Mr Google dan terjatuh hati ngan resepi dari blog Ana- Cahaya Cinta Ku.. terima kasih banyak yea dik share resepi best ni..pada yg suka lasagna lah kalau tak minat macam emak akak memang dia tak makan hehe... kalau nak tgok step by step gi skodeng blog Cahaya Cinta Ku yea...
Ok jom tengok bahan2nya...
Bahan2 utama ada ialah :

Kepingan lasagna.. akak pun guna yg ini..senang kerja..
 celur jap kulit lasagna ni.. nak kasi lembut cepat bila di masak kang..
Bahan2 utk buat inti daging : tapi akak buat inti daging ayam cincang coz en suami memang tak boleh makan daging.. 
1. sos prego .
2. Cendawan butang ~ di buang airnya dan di potong dadu. Akak tak letak cendawan ni..


3. Daging cincang 400 gram.. akak tukar ayam cincang

4. Serbuk black pepper dan serbuk oregano
5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu

6. Keju mozarella
7. Keju parmesan.. ~ takde pun takpe.. aku suka byk keju..
8. Sos cili 1 sudu besar ~ taknak letak pun takpe
9. Garam secukup rasa

Bahan2 utk Sos Putih :
1. 2 sudu besar butter
2. Keju cheddar.. nak lg mudah korang guna je 2 keping keju cheesedale
3. 250 ml susu full krim.. nak guna fresh milk pun boleh
4. 2 sudu besar tepung gandum
5. garam secukup rasa


Cara Membuat inti Daging :

Masukkan 4 sudu besar minyak masak.. akak guna minyak zaitun.
Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau..
Masukkan pula ayam cincang..
Gaulkan hingga daging berubah kaler..
Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali..
Gaul sebati.
Masukkan garam secukup rasa..
Masukkan serbuk oregano..
Masukkan pulak cendawan butang.. akak tak letak pun..
Masukkan sesudu besar sos cili..
Tabur serbuk black pepper
Siappp..!!

Meh buat Sos Putih pulak :
Cairkan butter..
Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik je ye..
Masukkan susu full krim..
Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati..
Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit
Siappp.. sila tutup api..

* Nota : kalau buat double sos putih ni lasagna akan jd lebih sedap... coz lagi byk sos putih lagi sedappp...

Cara Melapis Lasagna :

Ambik loyang yg sesuai..  susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang..
Taburkan dgn inti ayam td..
Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu..
Taburkan cheese parmesan dan mozarella
Ulang balik cara yg sama.. suka hati korang le nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur..  tp standart adalah 3 layer aje..
Lasagna yg dah siap di tabur dgn keju.. suka byk2 keju.. terbaikkk..
Masukkan dlm oven..
Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven korang.. guna api atas bwh ye..
Hasil slps di bakar..

2 comments:

  1. As salam kak su, zana tak berani buat lasagna, betul2 susah bg zana. Pernah sekali dua buat, mcm pelik pulak kejadiannya...hehe..

    ReplyDelete
  2. kita sukaaaaaaaaaa lasagna... lazatnyaaaaaaaa.. ;-)))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails