rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Wednesday, February 9, 2011

Kek Coklat Moist Kukus

Assalammualaikum dan selamat malam semua... hari ni sambil menyiapkan order kek coklat kukus, buat kek coklat moist kukus ni... memang moist sangat, makan ngan aiskrim memang best sangat... Resepi amik kat umah Inahar, tq lah pada semua yang telah menyumbangkan resepi best banget ni... terutama AlongRoz dan Cikgu Zana... Jom intai2 resepi best ni...


RESIPI KEK COKELAT MOIST KUKUS
Sumber: AlongRoz MYresepiBahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
100g Serbuk Koko*
1 tin Susu Isian Cair*

200g Minyak Masak Sayuran*

250g Susu Pekat*

4 biji Telur - pukul sehingga berbuih..

250g gula kastor*

150g Tepung Gandum

1 st Bic Soda

1st Baking Powder


Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.

Kek coklat kukus order by Rizal...tq coz selalu order kek ni...

4 comments:

  1. Salam Su. Alhamdulillah laku gak di jual ya. Kek ni mmg fevret Along & selalu buat kasi hadiah kat fren. Senang & pasti nya sedap...hehe.

    ReplyDelete
  2. wsalam along....memang resepi ni best...boleh jual kihkih...

    ReplyDelete
  3. Kak su
    Masa taruk telur tu..tgu sejuk ke x?
    Su teringin la buat.

    ReplyDelete
  4. cikgu su... panaskan jap je...agak2 cair sudah so taklah panas sangat kan... seeloknya masuk telur bila dah sejuk... hehe tapi akak ni malas sikit nak tunggu lama, agak2 suam je masuk telur...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails