rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Saturday, February 26, 2011

Kuih Kayu Keramat ke Kayu Hitam???

Salam berjumpa lagi...lama dah tak update blog, seminggu ni badan tak berapa ok, jap sejuk jap panas hehe...demam sakit tekak, sakit kepala, maklum jelah bila cuaca panas ni senang nak kena sakit... tapi alhamdulillah sekarang dah ok.
N3 kali ni 'kayu keramat', buat petang tadi, sedap n rasa nak mengunyah je... cuti hari tu makan kat umah InaHar, sedaplah pulak... resepi pun dah lama salin, tu yang dalam hati mesti nak try jugak nih... Tapi yang kelakarnya bila bujang kecik Su, Izz Thaqif cakap "mama sedap tak kuih kayu hitam ni"... sebenarnya goreng terhangit sikit...so garing sikit, tak kisahlah yang penting maintain sedappp... bujang kecik su tu pun laju je makan.
Jom intai resepi kalau ada yg nak try, sebab senang nak buat. Amik resepi kat umah anak sedara ku yang cute miut, sapa lagi kalau bukan InaHar, resepi asal dari Madiha, tq coz share resepi ni... sekarang mintak izin tepek resepi kat sini pulak ye... Su buat manis sikit, so tak yah cicah2 leh terus makan cenggitu jek!! Abaikanlah rupa kuih yg tak berapa cute ni...dah tu gelaplah pulak hehe...
RESIPI KAYU KERAMAT

Bahan-bahan
  • 500g tepung gandum
  • 1 camca soda bikarbonat
  • 1 camca teh yis mauripan
  • 6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis..leh makan cenggitu jek!)
  • 1 camca makan planta
  • 300ml air suam
  • garam
Cara-cara
  • Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika.
  • Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
  • Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata.
  • Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
  • Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda. (anggaran 1jam lebih)
  • Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
  • Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan.
  • Hidangkan. Enak dimakan dengan sambal tumis ikan bilis, sambal kacang atau gulai etc.

7 comments:

  1. Kak su kalau kat melaka dia org panggil char kue mmg best kalau mkn panas2

    ReplyDelete
  2. waduh ucuuuu...cedaapnyer..ada lg x?? kalu rajin nnti ucu wat laa yg frozen punyer..leh owg kolumpur order (maleh nk uli sendiri)..hahaha!!

    ReplyDelete
  3. fazreen...memang sedap makan panas2...

    inaaaa... dah habisss pun... maklum baru first time buat semua laju je makan. hahaha buat frozen... takyah beli kat trganu, beli dari mersing pulak ek..

    ReplyDelete
  4. Salam Su,
    Salam perkenalan. Wah dah buat kuih ni ya, akak tengok jugak diblog Inahar tapi sampai sekarang tak buat2 lagi. Tentang cakeball tu dipersilakan lah ya, memang resepi di blog akak tu untuk dikongsi bersama

    ReplyDelete
  5. salam kak su...
    tak sangka orang johor teringin gak nak merasa kuih pagi/petang org t'ganu yek... hehe.. inilah kuih yg pemes kat t'ganu yg selalu dihidang pagi/petang kat sana... itupun.. utk mereka2 yg rajin menguli je ler.. hehe... t.kasih sudi mencuba kak su.. rupa kayu keramat (kat tganu sebutannya 'keramak') tu memang mcm tu... tp kalau yg frozen punya dorang buat kemas ler sikit.. kayu keramat ni lain dari cakoi sebab cakoi lebih ringan & kosong manakala kayu keramat ni berat sikit... tp dua2 pun sodapp.. terima kasih jugak utk mak sedara sy yg share resepi ni dengan sy...

    ReplyDelete
  6. kak aidah, terima kasih sudi singgah blog su, sebab suka makan tu yang su buat kayu keramat. nanti su geledah dapur akak lagi, carik resepi...

    Madiha..memang sedaplah kayu keramat tu, akak nak try jugaklah buat frozen hehe...

    ReplyDelete
  7. Salam... Saya mintak izin pinjam gambar.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails