rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Monday, June 13, 2011

Cornflakes Maringue Cookies - TQ INAHAR

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...lamanya tak bersiaran, fuhhh berhabuk bagai dapur ku ini... hari ni dah isnin dan dah mula sekolah balik.... xtvt rutin pun bermula.. 2 minggu cuti sekolah terasa cepat benar berlalu, aahhh cuti memang seronok kan...boleh bermalas2 dan yang paling best jalan2 cari makan hehe...
Cuti hari tu seminggu kami sekeluarga berada di KL, sempena majlis perkahwinan anak sedaraku Nur Azimah dan Aszarul. Dan lepas tu jalan2 makan2 di taja oleh puan doktor fofular Inahar lah...sape lagi kan... terima kasih banyak2 atas segalanya Ina cayang.... memang best gila cuti we all kali ni, yang tak habis2 bercerita tentunya Izz Thaqif dan Nadia...dapat main salji sehhh...sejukkkk..
Oklah habis sudah citer cuti, kita masuk dapur jom... hari ni mengukis jugak macam yg dibuat oleh puan doc Inahar.... berjangkit sudah virus nya. Tapi sebenarnya saya memang dapat order biskut cip cokelat, bila dah buat kukis ni, adalah pulak putih telur yang tak diguna, tulah pasal tiru idea Inahar buat cornflakes meringue yang senang n sedap ni... mintak izin copy kat sini pulak yea ina...tq

RESIPI CORNFLAKES MERINGUE COOKIES
(resipi asal dr LG..thnx ye)

Bahan2:

  • 220gm Cornflakes
  • 125gm Choc Chips
  • 150gm Gula Halus (kalau tak mau manis kurangkan kpd 130gm)
  • 3 Biji Putih Telur
  • 1-2 Sth Vanilla Esen
  • 60gm Almond Sliced

Cara-cara:
  1. Pukul putih telur hingga kembang (soft peaks formed)
  2. Masukkan gula sikit2 hingga habis
  3. Pukul lagi hingga pekat dan kental - Bila terbalikkan mangkuk, putih telur tak jatuh.Lalu masukkan esen vanilla.
  4. Kemudian masukkan cornflakes, choc chips & almond sliced. Gaul kaup balik hingga rata.
  5. Masukkan ke dalam papercup. Bakar pada suhu 140-150'C selama 30-35 minit. (Ataupun hingga kekuning2an)

5 comments:

  1. salam ucu..iyela ucu kalu nk raya nnti rasanye 10 balang pun x cukup..dok ngap2 sampai x hengat dunia..hahaha!!

    ReplyDelete
  2. Wow!...cam best je cookies ni....upsss...lupa lak kak cek nak tanya kabo...su sihat ek...alhamdulillah...lama betul tak menyinggah ke sini...hari ni baru ada kesempatan....exited tgk org buat cookies.... :)

    ReplyDelete
  3. assalam org mersing,
    tgk cookies ni rasa mcm dekat dah nak raya....

    ReplyDelete
  4. Salam kunjungan.. blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  5. salam,
    nak tanye lah..
    saya dah buat biskut meringue ni, tp kenapa bila dah masak.. dah sejuk.. dah simpan dlm bekas.. bile nak makan, die jadik lemau, mcm xrangup lah..

    knape yer? padahal sy ikut je step yg betol.

    farrah.183@gmail.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails