rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Saturday, May 21, 2011

Cemara Indah Resort Part 2 - with Carrot Cake

Assalammualaikum dan jumpa lagi... mood masih lagi di Cemara Indah Resort, maklum jelah tempat baru dan kenangan pun masih segar bugar... sebenarnya kami bermalam lagi di sini malam Sabtu, rezeki jangan ditolak kan... Bos offer, apalagi zaaasss kami pun datanglah hehe... N3 part 2 ni masih lagi xtvt makan2...eemmm minggu ni dok ternak lemak je... entah bilalah nak jual ni...rasa dah bertambun ni...
Tapi yang special nya bos Cemara Indah masak sendiri tuk jamuan malam ni...memang sedap seehh walaupun yg beliau masak cuma nasik je kihihkih...jangan marah En Sahak yea...
Sempat lagi potong kek malam tu...saya buat carrot cake yang sempoi je, resepi amik kat blog Yatie Cooking yang mantooop bisnes nya tu... mintak izin copy resepi kat sini pulak ye Yatie, manalah tau ada yang nak mencuba hehe... Anyway jutaan terima kasih En Ishak di atas segalanya... tapi memang happening bila berkumpul makan2 n gelak2 ni kan...
Jom layann pics...


Resepi Carrot Cake:

Bahan2:
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh serbuk kayu manis (pilihan)
1/4 sudu teh garam
3/4 cwn brown sugar
1 cwn gula castor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung
1 cwn mentega cair
3 cwn lobak parut
3/4 cwn walnut cincang (Su tukar ngan nib almond, tak de stok walnut)

Topping:
3/4 ketul cream cheese
100g krimwell/mentega
1/3 cwn icing sugar
1 sudu teh lemon juice (optional)

Cara2:
1. Panaskan oven 180C
2. Ayak tepung bersama baking powder & soda bicarbonate dlm mangkuk
3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, serbuk kayu manis, brown sugar, castor sugar & telur.
4. Kisar adunan sehingga lembut/gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam.


5 comments:

  1. salam ziarah kak....dh lama nk buat kek karot...sampai skrg x terbuat lagi...

    ReplyDelete
  2. nuwairani, silalah cuba resipi yg akak share tu...senang je

    ReplyDelete
  3. aslmkum sue.. akk kerap juga ke mersing.. tak perasan pulak resort ni.. pernah jugak menginap di resang indah rst.. di kawasan yg sama ke..

    ReplyDelete
  4. waalaikumsalam cg zana, tempat ni baru je dibuka dan memang dekat ngan resang indah resort tu... singgahlah sini pulak bila dtg mersing nanti...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails