rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Monday, May 23, 2011

Laksa Johor

Assalammualaikum dan selamat petang... semoga sihat selalu hendaknya... hari ni merajinkan diri buat laksa johor. Ini semua disebabkan semasa ke Cemara Indah Resort tempohari, kebetulan ada nelayan yang balik dari laut dan naikkan ikan betul2 di hadapan resort. Kami pun belilah sikit...ikan fresh tu...
Oklah jom tgok resipi yang saya copy dari My Resipi.

Bahan-bahan ( 12-15 orang )

  • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (saya guna ikan selar papan)
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau - 10 gram dibakar
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B (dimesin)**
  • bawang besar - 3 biji
  • cili kering - 15 tangkai
  • halia - 2 ibu jari
  • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
  • serai - 2 batang diketuk untuk tumis
  • asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari
  • bawang putih -3/4 ulas
  • **Bahan Hias**
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji
  • timun di racik halus
  • tauge buang ekor (segar)(tak sempat nak beli hehe)
  • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)-(ni pun tak de)
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
  • Kicap kipas udang / kicap manis
  • ** Sambal Belacan
  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka - 30 gram dibakar
  • Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji

Cara-cara

  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. masukkan asam keping
  8. tambah garam dan gula untuk rasa
  9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. mesinkan semua bahan dan hidangkan
  12. SELAMAT MENCUBA

Apam ais krim soda order by Ustazah Ara...tq

5 comments:

  1. salam kaksu.. kalau sy gi mersing akak masakkan sy laksa johor ye... hehehe.. sedapnyer kakk.. terliur sudaahh...

    ReplyDelete
  2. Su..alamak terliur la mama tgok laksa tu..mama ni kalau apa2 laksa pun,memang suka..hehe..

    ReplyDelete
  3. kak su : sy dpt merasa laksa johor gara2 berkawan dgn org johor.sedapnya dia buat..ada pulak lobak asin rangup2 tu.kempunan!

    ReplyDelete
  4. Su...Laksa Johor ni memang fav kak cek...setiap kali hari raya ...menu ni mesti ada....bestkan...

    ReplyDelete
  5. waduh ucuuuuuuu..dh lama x merasa laksa johor nih..kempunan sehh!! pos 2 tupperware cu!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails