rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Saturday, January 7, 2012

CINNAMON PULL APART BREAD... rupa tak de tapi rasa mantopp!!!

Assalammualaikum dan selamat tahun 2012... lambat menghupdate lah akak ni kan... biasalah bila dah mula naik sekolah ni banyak benda yg nak dibuat.... tapi sebenarnya sebelum naik sekolah aritu memang sibuk tahap gaban ngan order, awal tahun baru tu baru nak mula gunting kain baju sekolah budak2, fuhhh berembas ngan mesin jahit, alhamdulillah sempat jugak angah dan Adik berbaju baru ke sekolah hehe...
Oklah merepek je akak ni kan... hari ni jom layan roti kayu manis yg memang manis n sedap ni... Resepi yg buat akak teruja ni, datangnya dari Dapurku Sayang kepunyaan Dayang yg pakar membuat kek. Terima kasih Dayang akak dah berulang alik ke rumah dayang n terhasillah roti yg sedap ni... tapiiii yg agak sedih sikit, rupa langsunggg outtt... rasa tetap sedap.. Akak mintak izin cnp resepi kat sini pulak yea, senang bila nak buat semula nanti coz roti ni enak bangettt.. Pasnih kena buat betul2 n ukur dulu baru potong hehe, biar tak hodoh macam kat bawah ni...

 CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker (kalau nak tgok step by step klik je kat sini)
source : Shidah, K.Nor, Izah, Noorsha & DayangJack

For the Dough (in BM)

  • 2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
  • 1/4 cup gula kasar
  • 2 1/4 sudu kecik yeast
  • 1/2 sudu kecik garam
  • 4 tbs butter
  • 1/3 cup susu penuh krim
  • 1/4 cup air
  • 2 biji telur (size A)
  • 1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
  • 1 cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor (boleh gak gantikan dgn gula perang) - DJ guna gula perang
  • 2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer - DJ letak 1/2 sudu kecil
  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok
  • 4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown  
 Rupa rotiku yg golappp coz terlebih brown sugar...tapi sedap, karamel gituuu...
 Cara:

  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan.
  2. Pukul telur, ketepikan.
  3. Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  4. Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)
  1. Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 
  2. *utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah
  3. Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
  4. Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
  5. Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea
 
 buat cinnamon roll sikit hehe...

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails