Hari ni akak paste resepi nasi lemak dan sambal tumis ikan bilis, ada masa nanti akak letak resepi ayam goreng rempah nya pulak yea...ada kerja dah menunggu ni tak leh lama2 depan lappy byeee..sampai jumpa lagi...
Nasi lemak:
Bahan-bahannya
* 4 cwn beras (beras AAA)
* 5 cwn santan -akak guna santan kotak 250ml+air coz tak nak nak lemak sangat nanti pening kepala..
* 1/2 biji bawang besar (hiris)
* 2 ulas bawang putih (hiris)
* 1 inci halia (hiris)
* 2 helai daun pandan - disimpul
* 1 batang serai - dititik
* garam secukup rasa
* Lauk sampingan yg dimakan bersama nasi lemak :- kalau dalam ais box byk bhn, leh buh semua atas pinggan, tapi akak ada ayam je hehe...
* sambal tumis
* ikan goreng,ayam goreng,ikan bilis goreng
* telur dadar,telur rebus,telur mata lembu
* timun yg dihiris
* kacang tanah goreng
* dan lain2 ikut selera
1. Hiris bwng besar, bwng putih dan halia.
2. Beras dicuci bersih dan masukkan ke dlm periuk nasi(saya guna periuk eletrik)bersama bahan2 hiris,daun pandan dan serai.
3. Tuang santan dan garam secukup rasa ke dlm periuk nasi tadi dan gaul hingga rata.Masak nasi hingga hampir kering dan serih nasi perlahan2 hingga rata dan masak terus hingga nasi benar2 masak.
4. Siap dihidangkan bersama lauk2 sampingan ikut selera masing2.
Sambal Ikan bilis
bahan-bahannya
* 1 cwn cili kering kisar
* 2 biji bawang besar*
* 3 ulas bawang putih*
* sedikit kunyit hidup
* minyak masak - untuk menumis
* 1 biji bawang besar - dihiris bulat
* 1 sb asam jawa + sedikit air = air asam
* garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Kisar halus bahan2 bertanda * dan campurkan dengan cili kering kisar.
- Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang besar yang di hiris bulat.
- Tumis sebentar sahaja, angkat. pastu tumis pulak bahan2 yang dikisar hingga garing dan terbit minyak.
- Masukkan air asam,garam dan gula secukup rasa.
- Tambah sedikit air jika perlu, kacau hingga sebati.(biasanya sambal sedap manis sikit...) masuk ikan bilis yg dah digoreng,
- Setelah rasa dah ok, bolehlah angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment