rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Saturday, January 30, 2010

Aiskrim??? Buat sendiri...


Selamat berhari minggu semua... semalam buat projek ni... hari ni baru leh tayang. Coz kena tunggu semalaman, tapi anak2 dah ngap gak malam tadi tak tahan tengok kihkih. Sedappp comen mereka... berbunga-bungalah mama dia bangga hahaha... Resepi ni cnp dari umah dak Hana nun kat Jepon tu, dia lak amik dari umah Cik Mat Gebu. Resepi ni dah jalan serata dunia kot hehehe.. moga tuan punya resepi terus mendapat rahmatnya, wahhh gitu kann.. Kalau nak perasa lain ikutlah kata tekak memasing, Su try wat rasa stoberi, tu yang ingat nak mintak sikit stoberi lebih2 yang ada kat dalam esbok kak Rosaliza. Ok kalau cam teringin tu baik try buat memang sodaappp, pas ni takyah lah kita beli eskrim nestle ke walls lagi.. Boikot depa hahaha..
Tapi pics pagi ni blurr lah pulak.. layan jelah..Bahan-bahan

  • 270 g coffemate (creamer tepung)
  • 500 ml susu segar perisa strawberry
  • 30-50g gula - bergantung tahap kemanisan susu berperisa
  • beberapa biji strawberry (hukhuk kat mersing tak de pokok stoberi ganti ngan buah sawit lehh??)
Cara-cara
  1. Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
  2. Potong strawberry kecil2 n lecek/blend hingga hancur/separa hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu. (tak menitis bila di angkat pemutar tu)
  3. Perlahankan speed. Masukkan strawberry dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

5 comments:

  1. kak..oooo patutla saya asyik teringat2 jek ng sekrem k.inah/hana nih..igt nk wat jugak..akk dah mendahului carta la..heeee

    ReplyDelete
  2. Mina,buatlah memang senang dan sedappp.. kalau masuk blog si inah tu memang akak terliur bebb, nampak sedap jer, pandai dia amik pics tu kan..

    ReplyDelete
  3. klau x dok stoberi...wat la sekerim jagung...;p

    sedapnyer...nk tumpang semangkuk dua, jauh la pulak..ekekeke
    CNY nnt nk p kuala rompin! agak2 jauh x dr umah! muahahaha

    ReplyDelete
  4. Some1, sorry kaksu ingat nama mia, rupanya nama anak..
    kuala rompin tu jauh gak dari umah kaksu, lebih kurang sejam setengah lah... nak bercuti ke balik kampung kat rompin tu?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails