rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Thursday, January 28, 2010

Cup Cake

Salam dan selamat menjengah umah Su lagi, pada yg datang tu terima kasih bebanyak yeaaa..
Ini projek pagi tadi, b4 this pernah buat seketul besor dalam loyang, ini nak try wat bentuk cup cake macam kat umah Azura Rahman
Memang sedap dan ok. Su mintak halal cnp yea Azura, tqvm... senang bila nak buat lagi nanti dah ada resepinya... Su dapat 27 biji coz buat setengah adunan je..KEK MARBLE SUSU
Sumber : Chef Norzailina Nordin

Bahan-bahan
250gm butter
230gm gula castor
2 camca teh ovalette
4 biji telur
270gm superfine flour
1 camca teh baking powder
60gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 camca teh chocolate emulco

Cara-cara
1. Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan.
2. Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan.
4. Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
5. Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja,
satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar.
7. Alas loyang bulat 22cm dengan kertas minyak.
8. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara
dua adunan sehingga habis.
9. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min - 50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.
p/s buat cc dapat 27bj separuh adunan. Oven kat umah ni 170 drjh cel 25/30 minit.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails