rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Thursday, January 21, 2010

Donat

Salam hari Jumaat semua.... moga hari ni penuh keberkatan tuk kita semua.... Hari ni nak n3 donatlah pulakkkk.... Berangan nak wat cam donat si Epal Besar tu tapiiii... tak cukup bahan lah pulak.... White coklat pun dah habis, yg ada coklat biasa tu je. Lagi pun bukan tau pun camner nak buat topping... so tepek je ngan krim cup cake kihkihkih sonang keje... Respi donat ni dah selalu gak buat dan tak menghampakan hasilnya gebu n lembuttt. Tapi masalahnya cuma tak nak leper n cantik je cam donat big apple tu.... aahhh tak kisahlah asal boleh makan udah le kannn. Jangan lah nak banding ngan donat J.Co, Dunkin or Big Apple ssebabbb ni donat KakSu Mersing waakakakah. Ni respinya, tapi lupa amik dari umah sape coz dah salin dalam buku respi sejak tahun lepas lagi...

DONAT
200g tepung roti
50g tepung gandum
50g tepung jagung
30g gula pasir
2/3 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh yis segera
190ml susu+ 1 biji telur pukul sikit
50g lemak sayur
1 sudu besar butter

Caranya... masuk semua tepung yg dah diayak dalam mix bowl, masuk gula, yis. Uli sambil masuk susu campur telur tu sikit2 biar tak terlembik lah pulak.... agak dah lebih kurang 5 minit mixer tu menguli, off jap, masuk lak butter, lemak sayur n garam, uli lagi sampai tak melekat kat bowl dan nampak berkilat cantik je... Biarkan adunan tu berehat sampai kembang semangkuk, pastu tumbuk2 dan boleh lah bentukkan menjadi donat atau bulat je.... ikut sukalahhh... Bila dah naik gorenglah, hias suke hati.... bolehlah susun atas pinggan dan nggappp... ooooppppsss tunggu jap, amiklah gambor dulu baru leh tayang kat blog hahahaha.
Oklah sampai jumpa lagi salam sayanggg buat semuaaaa....






2 comments:

  1. Salam Kak Sue,
    minta donut seketoiii..Akak saya pernah sekodeng kat dapur donut epal besar, diorang main roll adunan tu pastu tekap..itu pasal diorang nye donut sama saiz dan cam gebusss yang mendatar....

    ReplyDelete
  2. Salam Nenie...wah idea bagus tu, leh try bila buat donat lein kali. Terima kasih banyak2 yea Nenie... nah amik ni akak bagi donat yg ada cekelat ni...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails