rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Wednesday, May 5, 2010

Cheese Baked Rice

Salam jumpa lagi...hari ni try wat cheese baked rice...wat semangkuk jer...dah nama pun try kan.. HB pulak ke Kluang hari ni so tak makan tengahari kat umah... tapi biasalah bila sikit sedaplah pulak hehe(memang febret Su dan Izz Thaqif coz bila kat Pizza Hut ini menu wajib kami order) Tengahari tadi nasi semangkuk ni kami berdua jer yang makan, tak sempat nak tunggu yang lain balik sekolah wakaka...lain hari mama buat lagi yek...
Resepi ni main wat sendiri jer...so kalau member2 lain ada resepi yang lain, kongsilah...

Cheese Baked Rice
Bahan:
3 cawan nasi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang sosej
sedikit sayur campur
sedikit kiub pati ayam, garam secukup rasa
cheese tuk tabur atas nasi secukupnya..(Su letak nipis jer..biasalah mana boleh makan banyak...)

Caranya: Tumis bawang yang dah ditumbuk hingga garing, masukkan sosej dan sayur, masuk pati ayam, garam...dah agak garing masuk nasi kacau rata(macam wat nasi goreng)
Tuang nasi tadi ke dalam magkuk atau apa jer bekas yang boleh dibakar dalam oven, tabur cheese di atasnya sampai tertutup semua nasi.
Boleh dibakar selama 15-20 minit 180 darjah..

Kek span strawberry wif cream ni order by cikgu Gee tuk prasekolah...thanks Gee siap promote tuk hari guru, alhamdulillah order dah masuk tuk 17 Mei...

1 comment:

  1. Salam k.su..
    nak rasa nasi k.sue tu...suke mkn nasi cenggitu..kalau ada leftover nasi goreng selalunya e-na wat cam tu gak..he he

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails