BAHAN-BAHANNYA :-)
800 g tepung gandum
5 sudu besar gula pasir
3 1/2 cawan air
10 g yis + 1/2 cawan air suam+ 1 sudu teh gula larutkan (biar dalam 10 minit mengembang)
1 sudu teh garam
1 1/2 sudu besar marjerin
kelapa parut putih + sedikit garam + sedikit gula
sedikit pewarna kuning dan hijau
CARA MEMBUATNYA :-)
- Gaul rata tepung dengan gula dan garam. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2. Masuk marjerin gaul rata. Bahagi dua, warnakan hijau dan kuning (ikut suka yer nak warna apa pun)
- Lenser berukuran 10"x10" inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi berselang seli warna hijau dan kuning. Biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
- Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit ( balut penutup kukus dengan kitchen towel supaya air tak menitis atas apam). Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong (agar cantik bila dipotong) Hidangkan bersama kelapa parut tadi.... Su tak sempat tunggu sejuk pun coz makan panas2 lagi sedap hehe
wow,,sedapnya apam tradisional ni....dah lama x makan...
ReplyDeleteKalau guna kurier agak2 basi tak
ReplyDeleteMama miraki, memang sedap dan senang bila buat resepi2 lama ni, badan tak berapa sihat ni bila cepat masak cepatlah bleh makan, pastu rehattt depan tv hehehe.
ReplyDeleteMSOM, hehehe tak kan nak guna kurier... try buatlah, entah2 wife u lagi handal membuat kuih muih ni..
Salam Kak Sue..Bestnya tgk lemon dalam teh tu....
ReplyDelete