rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Thursday, February 4, 2010

Ubi ungkep?? Pernah makan??

Salam dan bertemu lagi malam ini. Hari ni nak n3 makanan wong jowo... UBI UNGKEP. Kalau biasa uols tengok ungkep ayam, kali ni ubi lak yang diungkep. Tau ke maksud ungkep??? Maksudnya masak dalam kuali ke periuk yang mana semua bumbu atau rempah2 dimasukkan kedalamnya dan ditutup. Betul tak Hana dan Dzana. Kalau silap betulkanlah... Ubi ni masak petang tadi dan layan ngan kopi panas, ffuuhhh... sedap bebbbb.. trylah. Hehe sekali sekala ajar tekak makan menu emak, bapak, datuk, nenek kita dolu2 ni best gak kan. Memanglah pizza tu sedap, Jco donat tu mengancam, KFC, McD dll sedap2 belaka. Resepi ini pun apa kurangnya... sib baik anak2 Su pun suka, kecuali si Izz Thaqif yang memang selera baratnya terlebih sikit, spegeti dia makan, laksa langsung tak nak, apa lagilah ubi ni memang tak dijamahnya, kenan mat salleh mana tah kihkih. Oklah tak yah citer panjang lebar, kat bawah ni ada resepinya kalau ada yang nak try, tapi kalau nak pedas tambah lada kering blend pun boleh. Resepi cnp dari rumah Dzana kat Batu Pahat memang wong jowo kan? Terima kassih banyak mintak halal resepinya.... Layannzzz..Bahan2
1 kg ubi - potong spt nak merebus n bersihkan..
4 sb ketumbar*
3 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..

sedikit kunyit/serbuk
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis


Cara2.
1. Tumbuk bahan*.
2. Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
3. Masukan ubi dan gaul rata
4. Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
5. Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
6. Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
7. Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api.. Angkat, masuk pinggan, makanlah...

9 comments:

  1. sedapnyer...
    kopi lak kopi apa kak...?
    kot la sedap merembes...yg ada jual kt mersing jer...

    hmmm...x jd p summerset...

    ReplyDelete
  2. su, ubi tu ubi apa? ubi kayu ke? nmpk putih cm ubi kayu je... kalo sy ubi kayu suke rebus & makan ngan kelapa parut + gula merah je...

    boleh la try resipi owg jowo pulak ni...hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Su..
    Ni first time tau pasal ubi ungkep ni...tgk resipinya cam bessttttt jeee....senang² pun senang nak membuatnya...Tinggal tunggu datang rajin je sikittttt....

    ReplyDelete
  4. Kok Jawa bunyinya...hak..ahak...ahak...aku pun jawa jugak...ungkep kalu ubi dah biasa...paling best ungkep ayam kampung...tumbar jinten mau lebih..

    ReplyDelete
  5. akak..lapar nie.. nak sikit..antolah kat teman sini... dapat 2 pinggan pun jadilah..heheheheh

    ReplyDelete
  6. Some 1.... Y, teringin ke tgok kopi o tu, kaksu memang suka kopi cap televisyen kluang hehehe.. Setakat ni tak jumpa lagi kopi jenama Mersing. Laaa tak jadi ke summerset ke, dah tu ke mana?

    ReplyDelete
  7. Fae, memang guna ubi kayu yang putih biasa tu.. tu resepi org jawa fae. Tapi su pun suka gak makan ubi rebus ngan kelapa dan gula tu, tapi ditumbuk dan kepal bulat2 dipanggil getuk ubi..

    ReplyDelete
  8. Nenie try lah kalau nak rasa... resepi org jawa tuuu, sedap bebbb..

    ReplyDelete
  9. Naftalena dan yatie pian (ita kan) amiklah sorang sepiring ubi ungkep ni, air kopinya tu panas lagi minum baik2 ek, hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails