rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Tuesday, February 2, 2010

Resepi donat pedas

Cerita donat lagikkk.. ni atas permintaan Yatie yang jauh nun kat US tu.. dan ctnaemah yang nak resepi sambal donat tu, Su bagi resepi simple yang biasa dibuat. Moga resepi ni membantu kengkawan yang teringin makan donat pedasss.... (biasalah tekak jowo ku ini suka yg pedas2)
DONAT
200g tepung roti
50g tepung gandum
50g tepung jagung
30g gula pasir
2/3 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh yis segera
190ml susu+ 1 biji telur pukul sikit
50g lemak sayur
1 sudu besar butter

Caranya... masuk semua tepung yg dah diayak dalam mix bowl, masuk gula, yis. Uli sambil masuk susu campur telur tu sikit2 biar tak terlembik lah pulak.... agak dah lebih kurang 5 minit mixer tu menguli, off jap, masuk lak butter, lemak sayur n garam, uli lagi sampai tak melekat kat bowl dan nampak berkilat cantik je... Biarkan adunan tu berehat sampai kembang semangkuk, tutup ngan towel basah bowl tu ek. pastu tumbuk2 dan boleh lah bentukkan menjadi donat atau bulat je.... ikut sukalahhh... Bila dah naik bolehlah digoreng.
Resepi sambal tu buat main agak2 jer... Su tak taulah sambal orang lain. Lain orang lain citarasakan..
Lada kering blend, tumis ngan minyak, cam nak wat sambal tulah... bila dah naik minyak masuk sikit air asam jawa, gula( agak lebih sikit) dan garam. Masak lama sikit biar tak pedas sangat, coz rasanya pedas manis. Bila dah ok rasanya, masuk donat yang dah digoreng tadi, balik2 sampai rata sambalnya, bolehlah dihidang..

4 comments:

  1. Wah!Banyaknye kuih kat blog ni!

    ReplyDelete
  2. MSOM.. pernah datang nitar ke? Hobi akak wat kuih hehehe...

    ReplyDelete
  3. mcm best jer...
    tp x larat nk menguli...uli sampai berketak2 tgn pn...blom tentu jd..ekekeke
    k. su bleh panggil Y jer...
    nama betui wyra..(sebut waira...)

    ReplyDelete
  4. Ooo wyra, sedap nama tu. Y beli jer kalau nak makan bukan ramai pun kat umah tu kannn.. Kalau su ni askar2 kuat makan hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails