Ok lah jumpa lagi byeeee...
Ini roti berinti sambal tumis ikan bilis, hodoh sikit rupa dia hehe..
RESEPI ASAS ROTI
Bahan:
400gm tepung roti
190ml air suam
2 sudu teh yis kering
2 sudu besar mentega/marjerin
5 sudu besar gula caster
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh garam
1 biji telur dan 1/2 suduteh each bread improver & bread softener
Cara-caranya:-
Kalau guna manual,masukkan gula,yis kedalam air suam,biarkan campuran berbuih,then masukkan tepung ,susu,garam,marjerin,telur ..uli sehingga sebati..kemudian biarkan 1/2 jam. bila naik..ambil adunan tadi ,pukul sket untuk membuang angin..bentukkan bulat2..rehatkan sebentar kemudian bolehlah dibuat berbagai jenis roti yg disukai. Kali ni Su buat roti berinti coklat dan sambal ikan bilis. Roti dibakar dalam15-20min je pada suhu 180 `c.
Projek mufin cekelat pagi tadi....
salam sue. dalam dok selsema pun kakchik macam terbau-bau je roti home made ni.
ReplyDeletekakchik ni mmg pantang tengok roti, mmg terliur je tapi kita samalah sue, tak leh nak makan cekelat tu, pening kepala. kakchik suka inti kacang.
Mama pun suka roti inti sambal ikan bilis...
ReplyDeletewsalam kakchik, kesiannya selsema ke, musim kot sekarang ni... anak su yg kecik tu pun selsema. ada migrain jugak ke kakchik?
ReplyDeleteSalam mamafami... sukanya mama sudi tengok blog su ni... su suka tgk blog mama coz resepi2 nyer memang menjadi dan sedap pulak tuuu...