rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Tuesday, April 19, 2011

PEACH CHEESECAKE....

Assalammualaikum dan salam petang Selasa yang sejuk coz hujan lebat tadi... Malam tadi menyiapkan mufin coklat chips order dari sekolah tuk pelawat yang datang hari ni.... Alhamdulillah siap semuanya.
Hari ni Su buat peach cheesecake, entah kenapa tekak ni tiba2 teringin nak makan cheesecake so layan jugaklah tekak ni walaupun tak boleh makan banyak - boleh kena migrain hukhuk...
Resepi ni memang senang nak buat coz tak yah bakar, dan sedap pulak tu...
Resepi asal dari AlongRoz kemudian sampai rumah anak sedaraku Dr Inahar pulak...aahh memang sedap kek ni, mintak izin tepek resepi kat sini pulak ye... Tapi pic cheesecake Su tak cantik coz anak2 dah tak sabar nak makan, Su simpan dlm esbok 4 jam je... tapiiii...memang sedappp hehe...
MANGO CHEESECAKE (kita ganti ngan peach)
Made one 9" diameter
CRUST:
110g Butter
2 tbs Brown Sugar

200g Digestive Biscuits
- crushed
-Su guna 250gm biskut marie perisa kopi
50g Cornflakes
- crushed coarsely
- Su letak nib almond
- Melt butter with brown sugar.

- Mix in rest of ingredients.

- Press into the cheesecake tin.

- Chill for at least 30 minutes.


FILLING:
1 block (250g) Cream Cheese
1/2 cup Castor Sugar

1 packet Cream
(200ml) -kita guna nondairy whipped cream (dipukul kembang dahulu sebelum campur dalam adunan cheese)
1 cup Mango puree
(used 2 large mangoes & my mangoes were very sweet)
- Su dadu buah pic dalam tin
1 tbsp Gelatine/Jelly powder
- dilute in 1/4 cup water & heat up until
melt

METHOD:
1. Cream cream cheese and sugar until smooth.
Add in cream & continue to beat until thicken.
Add in mango puree & stir well.
Add in gelatine/jelly mixture.

2. Pour into the chilled crust.
Chill overnight until set.

3. For topping, arrange mango slices on the cheesecake once it is set.
Mix 40ml apricot jam with 40ml hot water.
Brush the mango topping with apricot jam mixture.
Chill until set.
Serve chilled.

Muffin coklat chips order by Cikgu Faridah, terima kasih kak...

3 comments:

  1. Assalam kak sue,
    Wah sedap betoi lanmpak ciskek akak,meh cikit nak rasa kak,hehe..

    ReplyDelete
  2. aduh sedapnyer nyer ciskek.. lama x makan nih.

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam zaliedana... memang sedap pun hehe, mailah dtg umah ada lagi sikit kat peti sejuk tu...

    tun...sedappp...memang sedap...cuma yang tak sedap boleh naikkan meter penimbang hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails