rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Thursday, April 14, 2011

Apam Cream Cheese dan Kek Lapis Asam Manis

Assalammualaikum dan selamat pagi Jumaat yang berkat... semoga beroleh kesihatan dan kesejahteraan kita semua... Dah bekpes ke, kalau lum jom datang sini kita minum sama2 dan makan apam cream cheese yg gebu ni...
Malam tadi melapis kek kukus asam manis yg diorder Rizal, seawal 7 pagi tadi dia dtg amik, coz nak bawa ke tempat kerja, thanks Rizal... Kalau ada yang nak mencuba leh tgok resipi kat sini.Sambil melapis semalam sempat gak wat Apam cream Cheese, terjumpa resipi kat My Resipi sumbangan Yani. Kebetulan pulak ada sikit lagi baki cream cheese dalam ais box tu, resipi ni pulak tersangat senang, rasa pun lembut n sedap.. tapi Su buat tak merkah nape ek?? jom tgok resipinya...

Apam Cream Cheese

Bahan-bahannya:
  • 40g cream cheese (Su tambah lagi 30gm )
  • 1 biji telur
  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 75 ml susu segar
  • 5 sudu besar gula

Cara-cara

  1. Potong dadu cream cheese dan ketepikan.
  2. Masukkan telur, gula, susu dan minyak masak. Pukul sehingga berbuih/ gula larut sepenuhnya.
  3. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk tadi. Masukkan cream cheese. Kemudian kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai. Kukuslah selama 8-10 minit atau sehingga masak

Kek Lapis Kukus Asam Manis order by Rizal, tq

7 comments:

  1. Assalam kak sue,dah lama follow akak,rini baru tinggai jejak,apam cis n kek kukus akak nmpak sedapppp sangat la..Nih mai nak bf kat umah akak nih,tadi akak ajk2 ayam ke betoi2,hehe..

    ReplyDelete
  2. sedapnya kek kukus masam manis tuh..nak cuba tapi malas nak melapis huhuhu

    ReplyDelete
  3. mcm sedap je kak apam tu...baru dapat pengukus dari en.suami nih...mcm nak try jer...lia copy resepi yer...:D

    ReplyDelete
  4. lapar..lapar...semuanya mengoda tekak ni

    ReplyDelete
  5. hai kak su, kita baru start diet, akak tayang apam cream cheese ni, kantoilah diet kita... huwaaa

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum harap sihat ye...kalau dekat lama dah mintak oderkek lapis tu mmg cantik..tq resepi apam tu insyaAllah nak wat...

    ReplyDelete
  7. waalaikumsalam zaliedana, tq sudi folo akak, kalau dekat apa salahnya dtg umah akak hehe...

    shiori, tak susah nak melapis coz buat 4 lapis je.. dalam sejam siaplah...

    lia, trylah resepi tuk dikongsi... memang lembut n gebu apam cheese tu..

    kamsiah, amiklah mana yg berkenan, tapi mata je yg kenyang hehe..

    yus... akak pun sama konon nak diet tapi bila nampak resepi senang n sedap mesti nak try... tokeh cis tat cam Yus ni, mesti banyak belen2 cis kan..

    waalaikumsalam sheila, alhamdulillah su sihat, tq. resepi senang je tu...trylah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails