rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Saturday, April 3, 2010

HB masak??? Ikan Sweet Sour tuuu...

Salam berhari minggu semua. Hari ni dapat lepak2 santai di rumah coz free dari rewang2. Semalam jer (Sabtu) ada majlis yasinan. Sejuknya hari ni coz dari pagi sampai tengahari hujan memanjang...
Hari ni jom layan n3 ikan bawal masak sweet sour... hb yang masak...thanks sayang!! hb memang rajin memasak... sape nak puji kalau tak wife dia ni kan... resepi we all amik kat umah anak sedara kat KL, hehehe rajin masak doc ni... jom layan resepi sempoi jer...

Resepi ikan bawal sweet sour

1 ekor ikan siakap/bawal-di garamkan and salutkan sikit tepung@cornflour then goreng
2biji bawang besar- potong2
3 biji bwg putih-potong2 aje
1/2 inci halia-potong halus
1 sudubesar cili giling (ikut suka kepedasannye..but some people use chilli sauce botol)
2 sudu besar sos tomato
2 biji tomato-potong 4 setiap biji
cili hidup merah & hijau-potong utk hiasan
sedikit nenas tin -tak letak pun, letak carrot jer
garam
gula

caranya senang aje..panaskan minyak & tumis bawang,garlic,halia sampai naik bau then add cili giling..tumis lagi sampai garing sikit then masukkan sos tomato,garam,gula,cili hidup potong,nenas & buah tomato tadi.(u might want to add some water..ckit aje)tumis lagi sampai mendidih then tuangkan ke atas ikan yg siap digoreng tu dan hiaslah ikut suka..haa simple aje kan?

2 comments:

  1. salam kak su..erm sekali sekala hubby turun dapur masak memang power kalah kita yg tiap2 hari menghdp dapur kan..

    ReplyDelete
  2. wsalam siti... tul tu.... sampai anak2 pun bila lama abah dearang tak masak mesti sibuk nak makan lauk yang abah dia masak...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails