Apple Pie Goreng ala McDSumber : Faridah Hanom/Bebop
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung serbaguna, Su tambah 2 sudu besar tepung sagu biar rangup
- 1/2 cawan shortening atau (mentega) (Kalau mentega mesti dalam keadaan beku)
- 1 sudu teh garam
- 1/2 cawan air sejuk
- 2 biji epal hijau
- 1/3 cawan gula
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 1 cawan minyak sayuran utk menggoreng
- (abaikanlah rupa epal pai yang hodoh ni yek, asal boleh makan sudah ler hehe)
- Kupas kulit epal dan potong dadu. Campurkan gula dan serbuk kayu manis. Di atas kuali masak dengan menggunakan api yang kecil. Masak sehingga ia lembut, dan lenyek 1/4 dengan garfu dan yang lebihan biarkan ia berketul.
- Ayak tepung dan garam. Potong shortening/ atau mentega yang masih beku. Gaul shortening/ mentega dengan tepung menggunakan "rub in" method. Gunakan hujung jari dan ramas sehingga adunan bergentel. Masukkan air dan gaul dengan garfu.
- Canai atas papan. Potong panjang 8 inci lebar 6 inci. Letakkan inti epal di tengah pastry. Gunakan air sejuk di tepi pastry dan lipat kemudian tekan dengan garfu sekeliling pastry agak2 setengah inci.
- Panaskan minyak dalam kuali, api sederhana besar. Goreng pie, satu persatu. 2-3 minit untuk satu belah pie sampai masak dan kekuningan. Toskan atas tisu serap minyak. Boleh taburkan gula atasnya sebelum makan.
- simpan pastry yang telah diisi inti epal dalam freezer sekejap agak2 15 minit. Keluarkan kemudian terus goreng, Method ini untuk mendapatkan pastry yang ranggup.
- Inti epal mestilah tidak terlalu basah takut kulit pastry lembik.
- Minyak mesti panas betul, sebaik2nya goreng dalam minyak yang banyak.
- Inti pie ni agak sedikit, so tambahkan epal menjadi empat bijik dan gula 3/4 cawan.
No comments:
Post a Comment