rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Wednesday, March 10, 2010

Darah naikk???ooohhhh tidakkk...

Berjumpa lagi dimalam yang panasss ni... tapi syukurlah tengahari tadi hujan walau sekejap tapi lebat dan membasahkan pokok2 yang kekeringan ewahhh...macam nak wat novel lah pulak..
Dah seminggu ni kepala asyik sakit jek, tapi biasalah memang selalu pun sakit kepala, telan ubat ok, pastu sakit balik. HB tak puas hati so petang tadi terpaksa Su ikut dia ke klinik, bila check-up bp oooopppsss 172/114, doc tu pun cakap macam2.... bagi ubat...aahhh kenalah makan ubat darah tinggi tu tiap pagi... tak pelah pandai2lah Su jaga makan nanti, last year kena gak, tapi tak perlu makan ubat, tapi kali ni kenalah pulak...
Hari ni kita share resepi sambal udang pulak...Sambal udang
500 g udang hidup - bersihkan
* 1 cwn cili kering kisar
* 1 biji bawang besar*
* 3 ulas bawang putih*
* sedikit kunyit hidup*
* 1 batang serai - dititik
minyak masak - untuk menumis
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 sb asam jawa + sedikit air = air asam
garam dan gula secukup rasa(gula pasir dan gula merah sedikit)
1 sudu besar kicap
2 biji tomata( suka hatilah nak buh ke tak hehe)
Cara-cara
  1. Kisar halus bahan2 bertanda *
  2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang besar yang di hiris bulat. Angkat ketepikan dulu.
  3. Tumis bahan2 yang dikisar dan serai hingga kering air coz kita blend kan ada air sikit bawang2 tu, baru masuk lada kisar, kacau hingga garing dan terbit minyak.
  4. Masukkan air asam, kicap, garam dan gula secukup rasa.
  5. Tambah sedikit air jika perlu.Masukkan udang dan tomato kacau hingga sebati.(biasanya sambal udang sedap manis sikit...)
  6. Setelah rasa dah ok, bolehlah angkat dan hidangkan.

2 comments:

  1. aduhhhh..

    nenek tgh laparrr nieee.
    slupssssssssss

    ReplyDelete
  2. Uishhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh! I'm drooling nonstop! :D~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails