rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Thursday, March 18, 2010

Ayam Panggang Ala Uncle Kenny

Salam bertemu kembali... damai dan tenang rasa jiwa lepas membaca yassin dan bertahlil dimalam Jumaat yang mulia ini kan...semoga semuanya berada didalam lindunganNya.
Ok kita citer masak2... tuk makan tengahari tadi Su try wat ayam panggang cam uncle kenny... maklumlah kat Mersing ni mana ada Kenny Roger Rooster kan... Dah nak habis cuti seminggu ni asyik bz jer... baru hari ni sempat memenuhi request hb dan anak2. Makanya pagi tadi kami beramai2 dok kat dapur... kuar jer ayam dari oven tak sempat nak hias bagai... 'gang kuat makan' (pinjam kata2 ct naemah) dah tak sabar nak makan... habis ayam seekor tu kami kerjakan hehehe.
Jom layan resepi.... banyak rumah Su sekodeng nak wat ayam ni, tapi resepi ni cnp dari umah Yatie US, dia lak amik dari umah Hana Jepun dan Kak Ummi Kuantan.. Resepi sos lada hitam amik kat MyResepi, wat banyak senang bila nak makan burger...best tul ada blog ni kan... nak masak pun leh jalan2 round the world kihkih. Terima kasih semua kawan2ku...
Bahan ayam panggang:

* 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)

* Bahan-bahan untuk make up ayam :
* 2 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam -( kalau takde sos ni ganti dngn sos tiram+kicap pekat dan 2 sb lada hitam)
* 2 sudu besar madu
* 1 ketul kiub ayam Knorr(Su tak letak)
* 2 sudu besar gula pasir-
* 2 sudu besar herba campuran-(Su ganti ketumbar dan jintan halus)
* 1 1/2 sudu teh garam halus
* Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
* Sedikit mentega
*2 sudu besar lada blend
*sedikit madu sapu masa nak panggang.

Cara-cara
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- atau perap semalaman
  4. Sapu sedikit mentega dan madu keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.
Bahan-bahan Mashed Potato
  • 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
  • Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
  • 3 sudu besar butter
  • 2 sudu besar mayonaise
  • ½ cawan susu segar/ fresh cream - letak sikit jer nanti lembik sangat
  • 1 sudu kecil black pepper
  • Bahan-bahan untuk gravy :
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 sudu kecil black pepper
  • 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
  • 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
  • 2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
  • 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
  • sedikit minyak untuk menumis bwg putih
Caranya:
  1. Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
  2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
  3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
  4. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
  5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
  6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!Memang sedappp bebb!
Bahan-bahan Sos Lada Hitam
  • 2 sudu butter
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • sebiji bawang besar(potong dadu)
  • sebiji tomato (potong dadu)
  • seketul kiub ayam knors
  • 2 cawan air
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit sos cili/sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
  • tepung jagung(standby)

Cara-cara

  1. Cairkan butter dengan api kecil.
  2. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
  3. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
  4. Masukkan kiub ayam dan kacau.
  5. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
  6. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam. Su buat terhitamlah pulak, maklumlah pencinta 'kicap' hahaha
  7. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
  8. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
  9. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
  10. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
  11. Boleh dihidangkan semasa panas.Ermmm sedap..

4 comments:

  1. KakSu..Love is here for dinner! Ada lagi tak ayam panggang tuh??? Adui lapar la kak! ;)

    ReplyDelete
  2. Salam kaksu. Sedap dan mengancam sekali ayam panggang kaksu. Kalah KR ni. Terliur kakchik tengok.

    p/s: ada tag 10 utk kaksu

    ReplyDelete
  3. meleleh dah air liur ni kak su...camna ni..hehehehe

    ReplyDelete
  4. love... hehe sekali hadap habis ayam tu... memang sedap..

    kakchik..trylah buat tak rugi hehe.. kaksu dah wat tag tu...

    mama... nah tisu hehehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails