rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Friday, March 5, 2010

Puding Trifle dan kek coklat

Jumpa lagi... hari ni n3 tertunggak masa birthday Nadia haritu, xtly gambar ni hilang kemana entah, salah simpan kot hehe... bila Rafi tolong cari, sibaik jumpa dan bolehlah tepek kat blog hari ni... dah habis kena ngap punnn. Kek coklat tu guna kek span yang sama dengan kek span tiramisu. Buat 1 adunan pastu su bahagi 2.... jimat kos, dah birthday nya selang sehari kannn... Su try buat puding triafle, resepi amik kat umah Azura Rahman dia tengah bz study, coz 5-7 Mac ni dia ada exam, moga berjaya Azura, tq resepinya... Layan resepi kat bawah ni...byeee semua...
Puding Trifle
Bahan2nya
Segulung kek swiss roll
Sekotak Serbuk Jeli segera (Su pakai brand NONA) - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya(Su guna laici jer)
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
4 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla

Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..

Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.

Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.

Sejukkan.


kek coklat ni Nadia punya masa birthday nya haritu, guna kek span yang sama kek tiramisu.

4 comments:

  1. laparlah pulak perut ni tengok blog kak su ni..hehehhe

    ReplyDelete
  2. ciannya.... jemputlah amik mana2 yg berkenan mama,hehehe...

    ReplyDelete
  3. triffle ni sedap kan..sedapnyaa...ada laici lak tuh..

    ReplyDelete
  4. izah... memang sedap sejukk lalu kat tekak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails