rakan2 blog

klik-klik lah yea!!!!

Thursday, April 29, 2010

Air Watermelon dan Ayam Goreng Ala2 KFC

Salam hari Jumaat semua...dah makan tengahari ke lum...ok kalau lum lagi nah amik ayam goreng ni sorang seketul pastu minum air watermelon nih....sejuk dan nyaman jer kat tekak...jemputlah yer.... Ayam goreng ni senang jer nak wat coz guna bahan readymade...nak resepi ke...emmm oklah senang jer...Caranya: Ayam yang dah dibasuh, lumur ngan halia.kunyit, bawang putih dan garam yang dah ditumbuk. Pastu masuk sekali rempah ayam tandoori Maggi. Ratakan semua, perap sejam dua pun ok. Bila nak goreng, celup dalam putih telur pastu golek kat tepung goreng ayam segera tu...goreng dan dah siap boleh dimakan..senangkannn...
Saje masuk dalam bekas KFC ni, wakaka tertipu gak Izz Thaqif tadi, dia ingat ayam KFC betul..

Award dari Yatie dan MJ pulak!!!

Salam jumpa lagi...hari ni terima award lagi...aaahhhh terasa gumbira dan berbunga hati ini sebab ada jer kengkawan yang sudi mengirim award dialam maya ni...terasa kehadiran selama 5 bulan berblogging ni diterima.. rasa terharu hati ni...moga ikatan persahabatan maya ini berterusan dan jika ada izin Nya kita bertemu dialam nyata pulak. Dengan berbesar hati award ni diterima dan berbanyak terima kasih kepada Yatie dan MJ..tapi award ni ada syarat2nya..ok kita tengok kat bawah ni syarat2nya...


1. Thank and link the person that give you the award
- Terima kasih banyak yatie US dan MJ yang mengurniakan award nih....

2. Pass this award to 10/20/30/all bloggers you've recently discover

1- Kak Anis - Anis's Diary, tau akak dah dapat award ni..tapi ni ikhlas dari Su pulak!
2- Hana Jepun - Hana's Family
3-Har Kuantan - Har Home Deco -
4-fmina08 my simple life
5- Suri Sarawak- Home Made Cake
6- mamasyipah-
7- D- NMY-House Of Satay
8- Rosaliza - Embun kasih tercinta
9- Hamsini - Warna-warna duniaku
10- Nur- liana mamadaniel

3. Contact said blogs and let them know they've won this award
- OK....akan di beritahu...

4. State 7 things about yourself

1- Suka mencuba resepi baru terutama yang dah dicuba rakan2 bloger lain..
2- Suka mendengar radio dan muzik
3- Suka kalau ada kawan2 yang bertandang ke rumah, boleh masak, makan2 n borak2.
4- Suka berkawan dengan sesiapa sahaja( yg ikhlas)
5- Suka kumpul majalah yang ada kaitan dengan resepi dan hiasan rumah
6- Tidak suka orang yang suka mengungkit dan cakap ikut suka jer..so fikir sebelum cakap.
7- Mudah simpati tapi bila hati disakiti payah nak memaafkan..

Oklah dah siap tugasan yg di beri. Harap kawan2 yg namanya tertera di atas sudilah terima award ini bersama tugasan sekali. Kalau nama di atas pernah di Tag dngn tugasan ini, abaikan saja. Tiada paksaan di sini. Semoga persahabatan ini berkekalan hingga ke akhir hayat.

Tuesday, April 27, 2010

Pizza oh Pizza...

Salam bertemu lagi...sekarang ni line tenet agak tenat...sumber boleh dipercayai kata benda ni berlarutan hingga 2 Mei...jenuh tu... terkemut2 kihkih...tak pelah pas ni laju kot...
Ok lah dah malam ni...just nak n3 pizza - (request tekak sendiri) yang berjaya dihasilkan... cheese tak boleh lebih...bukan jer sebab harganya yang mahal tapi sebab takut bp naik pulak...benda ni febret tekak jawa ku ini...kang tak pasal2 senoneng.... tapi dah makan pizza ni terbayang pulak cheese baked rice eemmm nyumm2x
Resepi pizza ni banyak dah salin tapi berkenan pulak dengan resepi Hana, wong jowo seng nang jepun kaei..terima kasih akak cnp resepinya... Tapi pizza ku ini ter'geseng' pulak...
Bahan-bahannya:
  • 200 gm tepung roti
  • 1 sudu gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 125 ml air
  • 1 sudu butter -
  • 1 sudu susu tepung
  • topping- keju mozarella, sosej, crab stick,udang, mayonis, sos tomato, sos cili, cendawan butang, nenas, lada benggala ijau,merah n kuning.Ikut selera nak letak apa pun..
Cara-cara
  1. bhn2 utk kulit piza dicampur dan diuli sehingga sebati. Biar kan selama 45- 60 minit. tutup doh tersebut dgn kain yg lembab.
  2. canai doh tersebut setebal 0.5 cm.
  3. Sapu kulit piza dengan mayonis. kemudian diikuti dengan sos cili dan sos tomato *Su tambah ngan sos spaghetti.ratakan sos keseluruh bahagian. tabur sayur campur, sosej,cendawan n capsicum merah yang di hiris kecil2 atau apa sajer inti pilihan di atas kulit pizza. taburkan cheese mengikut citarasa masing2..Su tak tabur banyak cheese takut darah naik pulak nanti kihkih...tapi tetap nak makan cheese..
  4. masukkan piza ke dalam oven sekali lagi, bakar pd suhu 180 darjah kira2 15-20 minit.. enak dimakan panas-panas!

Monday, April 26, 2010

Award dan tag lagiii!!!

Friendship Award dan Tag Dari Yatie US dan Wanieyra

1) COPY AWARD INI MACAM DAPAT GRAMMY AWARD....
- Ok dah buat seperti yg di minta...

2)BERI TAU SAPA DAN LINK PEMBERI AWARD INI....
-Dari sahabat maya yang jauh di mata tapi dekat di hati Yatie nun di US dan UmmiAfaf/wanieyra di KL. dapat serentak...so sekalikanlah ye..

3)TAJUK POS KORANG MESTI ADA 5-FIVE-KHAMSAH?
KENA JAWAB 10 SOALAN DAN SETIAP 1, DENGAN 5 JAWAPAN...WOWWW!!!!!)....
-Ok cuba jawab sebaik mungkin...

4)FIVE NAME THAT PEOPLE CALL YOU....
- Suhana -panggilan kat klinik/bank hehe nama betullah tu...
- Ana - nama panggilan kaum keluarga
- Kak Su - nama yang member2 sekolah dan member blog panggil
- Ucu Ana - nama ni anak2 sedara belah suami panggil.
- Mama - nama panggilan dari anak2

5)FIVE IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE....
- 18 MAY - My Anniversary
- 1 Jan- Tarikh lahirku
- 6 May - Tarikh lahir suamiku (dah dekat dah ni kihkih..apa nak bagi ni....)
- T.L anak2 - M. Akmal Rafie 12/10/93, Nadiah Shahirah 1/3/97, M. Izz Thaqif 3/3/03
- T.Lahir mak ngan abah pun tak lupa, mertua dah tak de.

6)FIVE THING YOU DONE YESTERDAY....
- Mengemas rumah, cuci baju, cuci toilet
- Masak tuk makan pagi, tengahari, malam
- siapkan order kuih
- petang semalam pegi shooping barang dapur.
- malam jalan2 blog kengkawan n ber FB

7)FIVE WAYS TO BE HAPPY....
- Bila try menu baru... menjadi dan sedap pulak..
- sembang ngan member2 lama masa sekolah dulu di FB
- sembang ngan semua ahli keluarga sambil makan2 - memang riuh rendah kan...
- bila hb ingat tarikh2 penting dan bagi pulak present hihi
- dapat update blog dan jalan2 kat blog kawan2

8)FIVE FAVOURITE MOVIES...
-Tak pernah tengok movie kat panggung pun..Mersing tak de panggung kihkih..tapi suka layan dvd gak, terutama citer Korea dan Filipina

6 - FIVE FAVOURITE HOBBIES....
- Memasak
- Berblogging
- Cuba resepi baru
- Dengar radio
- Suka kumpul fridge magnet (hobi baru ni ..)

7 - FIVE FAVOURITE PEOPLE....
- Suami dan anak2
- Mak dan Ayah
- Adik beradik
- Saudara mara
- Teman2 yg nyata ataupun di alam maya

8 - FIVE FAVOURITE PLACES FOR VACATION....
- Pulau Jeju kat Korea...(pengaruh citer Korea n i...) kihkih tak mana sampainya...
- tepi pantai..leh tengok matahari terbenam...
- Cameron Highland
- Langkawi
- Sabah

9 - FIVE REASON YOU ANSWER THE SERVEY....
- Sebab dah kena Tag oleh Yatie dan Wanie
- Suka nak buat coz ada jugak kawan yang ingat nak bagi award kat kita yang masih baru ni kan...
- Sedikit sebanyak membantu memperkenalkan diri pd kawan2
- Dah jadi tradisi bila orang memberi kita menerima...
- Lepas ni boleh tag kawan2 yg lain...for fun

10 - FIVE PERSON TO TAG....PASTINYA AKAN ADA PENYAMBUNGNYEEE...hihi...
- Kak Ummi Kuantan
- Chik Mimi
-Inahar (rasanya dah dapat takpe ni dari Ucu yer....)
-Madihah
-AlongRoz
Selesai pun asigment ku ini...wahai Yatie dan Wanie..moga makin kenal dengan akak yang kat kampung ni yer...hehe kampung jangan dilupa tau...
Oklah pada yang namanya tercalon tu harap2 sudilah terima award ala2 ABP ni...dan jangan lupa tag nya sekali yer...thanks....

Sunday, April 25, 2010

Nasi Lemak & Krim Puff

Selamat malam semua, moga sihat selalu.. dah 2 hari tak sempat jenggah blog...bz sikit ngan order..alhamdulillah rezeki.. Pagi Ahad tadi hujan memanjang... sejuk dan nyaman. Pagi tadi masak nasi lemak sempoi jer...ada tetamu datang.. Ustazah Nahijah nak minta HB tunjuk settle kan kerja2 SMM sekolahnya (bandar Mersing). Sambil wat kerja, sambil makan2...Nasi lemak ngan sambal ikan bilis/udang dah pernah n3 so kalau nak tengok resepi ke sini yer. Bakar krim puff makan panas2 kuar oven memang sedap...nak resepi gak ke? tengok kat sini pulak.
Order dari Zun Zaidi (SK Nitar 1), Ustazah Ara (Tenggaroh), Puan Min. Terima kasih semua moga berpuashati dan kalau sudi order lah lagi...

Friday, April 23, 2010

Award lagi!!! Tq Azatie

Salam jumpa lagi, hari ni nak tepek award dari Azatie nun di Perak. Terima kasih sudi kongsi munger yang cantik digubah tu... moga persahabatan maya kita berkekalan insyaallah...

Thursday, April 22, 2010

Roti Kacang Merah/Hitam

Salam jumpa lagi...pepagi tadi gi Kuantan selongkar dapur Kak Ummi cari resepi roti ni, coz haritu jalan2 malam ternampak roti dia yang gebuuu sesangat. Selalu gak jumpa dalam resepi roti ada guna kaedah 'water roux' tapi lum pernah try.
Entah kenapa tekak ni terus teringin lepas tengok bluberry finger bun yang gebu tu. Tapi Su cuma ada inti kacang merah/hitam Su pun tak pasti hehe, pemberian Kak Shida(Cg Rashidah) thanks kak sampai 2kg bagi inti tu..So wat roti inti kacang merah... pernah tengok Cik Mat Gebu tunjuk cara wat kat umah dia (kalau tak silaplah).
Su pun gi geledah dapur dia pulak...tapi tak jumpa lah pulak. Balik rumah dengan agak kecewa kihkih... terus wat ikut apa yang tau jerlah... Su mintak izin cnp resepinya Kak ummi, tapi ubah suai sikit. resepi water roux cnp dari umah Cik Mat dengan gambar sekali yer.. terima kasih banyak pada chef bloger yang femes ni kerana sudi share resepi yang sedap2.
Bahan roti
  • 380gm tepung high protein (tpg roti)
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 80gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 bj telur gred A
  • 100ml air
  • 100gm Water Roux
  • 30gm butter
  • 30gm shortening
Kaedah 1 .. jika menggunakan Bread Maker (BM):
  1. Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
  2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
  3. Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan/mematikan yis.
  4. Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening. Biarkan proses menguli hingga selesai. (Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.) - akak wat sekali jek..cukup lembut dah...
  5. Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
  6. Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan. Rehatkan lebih kurang 15 minit.
  7. Ambil sebiji doh leperkan.
  8. Isi inti kacang merah, bulatkan atau buat memanjang kelar dengan pisau
  9. Susunatur ke dalam loyang pembakar yg dah disapukan butter.
  10. Buat hingga habis dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.
  11. Spraykan sedikit air keatas doh supaya permukaan doh tak terlalu kering masa proses membakar. Atau sapu susu cair/segar.
  12. Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
  13. Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)
Kaedah 2 .. jika menguli menggunakan tangan:
  1. Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
  2. Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
  3. Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
  4. Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
  5. Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
  6. Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
  7. Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no. 6 di atas dan seterusnya.
BAHAN "WATER ROUX" :-)
50 g tepung gandum*
250 ml air*(*disatukan, kacau rata dan jerang dengan api kecil sambil dikacau selalu hingga adunan bertukar menjadi seakan2 berkanji. Matikan api, sejukkan. Guna seperti yang disyorkan dalam resipi. Selebihnya ditutup dengan plastik cling dan simpan dalam peti sejuk. Boleh tahan 3 hari...rupa "water roux" seperti gambar di bawah).

Wednesday, April 21, 2010

Award bunga2 dari E-na


Salam jumpa lagi... baru balik dari Jepun ni....lambat sikit E-na, flight delay cuaca buruk wakaka.. tapi dapat gak ngangkut award yang cantik berbunga ni, terima kasih E-na moga persahabatan maya kita berpanjangan.... ooo itu tarikh tunang yer... akak pun tak pernah terfikir nak sambut hari tunang, tapi sib baik tarikh tunang tu sama tarikh lahir anak sulung so tiap tahun dirai jugaklah tarikh 12 oktober...akak tunang 1990 anak akak lahir 1993...fuhhhh lama dah berlalu rupanya...rasa macam baru lah kihkih...

Tuesday, April 20, 2010

Kek Span Strawberry

Assalammualaikum semua... dah update blog lum?? hehe ini dah macam kemestian sekarang ni kan... tak update pun mesti nak jengah blog, maklumlah addict wakaka..tu lum sembang2 kat fb pulak... fuhhh bila nak bersenam ni..hehe..
Pepagi tadi(kul 6 pagi) dah jadi tukang gunting- Izz Thaqif punya hallah ni... semalam cikgu dia sound rambut panjang, ada ke pukul 11malam baru ingat dan menagis nak gunting rambut, pujuk dan gunting pagi tadi. Sib baik mama dia ni boleh menggunting bukan jer kain ela tapi jugak rambut kihkih...
Oklah citer kek kat bawah ni pulak lah... wat kek span strawbery - satu adunan bahagi 2. Ini request si Nadia pagi tadi, hari ni birthday member baiknya Nini. So buat guna apa yang ada dalam stok ajerlah..just sapu whipping krim jer... resepi ni dah pernah tepek, tapi cnp lagilah, senang nak tengok kan.. layannn...
Resepi Kek SpanBahan-bahannya:

  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor A
  • satu sudu besar ovalette
  • 80ml jus oren (Su ganti jus strawbery)
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh parutan kulit lemon(x letak pun)
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit pewarna kuning - (guna kaler merah)
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan jus strawbery dan sedikit pewarna merah...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama beberapa minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius(oven Su 140 drjh cel)
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
  6. Dah sejuk boleh hias suka hati. Su cuma sapu ngan whipping krim.
kek bawah ni Izz Thaqif punyalah siapa lagi kannn, setiap kali wat kek mesti nak tulis nama dia..

Monday, April 19, 2010

Xtvt hujung minggu...dapat 'baby baru'

Salam jumpa lagi semua... Sabtu dan Ahad semalam.... hujung minggu yang bz..tapi sempat gak ke Kluang- pc fair, punyalah ramai orang...tapi ada gak yang kami angkut bawa balik kihkih.. kalau ikut hatiku... memang malas bersesak dgn orang ramai dah tu cuma ada barang komputer, bukan ada citer masak2 ke kuih muih hehe.. tapi bila hb kata nak beli present for anniversary bulan depan(18Mei) fuhhhh punyalah tersenyum meleret2 kesukaan wakakaka.... dapat 'baby baru'...thanks sayang!!! ok layan jerlah pics kat bawah ni... xtvt hujung minggu ni...
Nasi ambeng, pernah makan tak?? kalau orang jawa mesti dah biasa... semalam(Ahad) majlis yasinan rumah jiran...tu yang dapat nasi ambeng, bukan buat sendiri hehe..
kek coklat ganche order by Cikgu Fauziah... thanks Gee
order by Cik Seni dan anaknya Ustazah Ara- terima kasih..kalau nak telefon lagi ..

Friday, April 16, 2010

Kuih Teknologi Rendah- Cekodok Pisang

Salam jumpa lagi...tengah wat apa tu?? Mesti dah siap makan malam semua kann...dah siap kemas dapur... dok lepak depan tv sambil lipat kain baju kihkihkih... tapi sekarang Su dok depan lappy sambil tengok tv... napelah sekarang ni addict ngan blog dan FB..hari2 mesti nak tengok, nak update.
Dahlah malas nak membebel panjang. Hari ni Su wat kuih teknologi rendah hehe nama ni member lama yang bagi...sape lagi kalau bukan Cg Hj Sarkawi jiran lama Su.. jemput2 atau cekodok itulah kuihnya... Hari ni wat cekodok pisang...bila jalan kat FB tadi tup2 tengok Kak Intan pun makan cekodok pisang...samalah menu petang kita hehe..
Su wat cekodok ni tak de sukat2...main agak2 jer...tapi Su tepek resepinya biar senang kalau ada adik2 dan anak2 dara yang baru nak belajar masak tu mencuba resepi sempoi ni.. Cekodok Pisang
Bahan:- (agak2 je yee)

6 biji pisang berangan - lecek
1 1/2 cawan tepung gandum (kalau lembik sangat tambah lagi tepung)
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
2 1/2 sudu besar gula
Lenyek pisang gula, garam dan soda bikarbonat sampai hancur. Masuk tepung, gaul sebati. Panaskan kuali dengan minyak yg banyak, jemput adunan dengan hujung jari dan masukkan ke dalam kuali. Balikkan selalu. Bila telah masak hampir kuning keemasan pekat, angkat dan toskan atas paper towel. Makan panas2 ni sedap...

Thursday, April 15, 2010

Ayam Panggang Tandoori (tak cukup gang)

Selamat petang Khamis semua... moga sihat selalu. Cuaca panas betul sekarang ni kan..kalau dapat makan ABC special yang ada aiskrim tu kan besttt... aahhh tapi takut pulak tak pasal2 selsema, susah jugak maklumlah sekarang ni macam2 penyakit ada..Ini menu tengahari tadi... ayam tandoori lah kononnya, tapi tak cukup gang coz tanpa roti nan, sambal/cicah dia yang kaler hijau tu apa ke namanya lupalah pulak. Kami makan dengan nasi jer... Cuma ayam jer bagi nama tandoori coz guna rempah segera ayam tandoori, senang kerja lepas basuh ayam lumur ngan garam, kunyit, halia, bawang putih tumbuk pastu tuang jer serbuk tandoori tu... perap sekejap atau semalaman (terpulang). Bila rasa nak makan tu panggang dalam oven sampai masak boleh lah dimakan.Hari ni wat mashed potato lagi...coz anak2 belum jemu ngan benda ni. Kalau ada yang berminat nak try wat sendiri mashed potato tu gi kat sini yer.

Tuesday, April 13, 2010

Try kuih pedas pulak..VADAI..

Salam jumpa lagi. Hari ni kita tukar selera hindustan sikit hahaha. Bukan apa kacang dal ni dah lama dok dalam aisbok so wat lah kuih vadai ni... ni resepi dari emak Su, resepi asal ni dia belajar dari kawannya berbangsa India semasa bekerja di Kluang dulu. Memang sedaplah... so pada yang minat dengan makanan savoury leh lah try.. ok ni resepinya. Tapi emak Su ni kalau buat kuih tak de timbang2 dia main bubuh jer... Payah gak nak mengaggak kan... ok selamat mencuba..VADAI

Bahan-bahan:
250gm kacang dal
2 biji lada basah atau lada kering dihiris halus
2 tangkai daun kari, dihiris
1/2 labu bawang besar, dicincang halus
1 camca teh jintan manis biji- tak letak pun tak pe
1/2 camca teh garam, secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Caranya:
Rendam kacang dal yang dah di cuci 4 jam atau semalaman. Toskan kacang dal. Kisar (jangan tambah air coz kacang tu kan dah lembut) kacang 3/4 halus dan lebihnya agak kasar sedikit. Masuk kesemua bahan lain2 ke dalam kacang tadi dan gaul rata. Leperkan bahan ini di atas tapak tangan yang dilapik plastik untuk mengelakkan melekat. Buat sampai habis bolehlah digoreng dengan api sederhana. Angkat tos dan bolehlah dimakan.




Monday, April 12, 2010

JELAJAH BLOG IBU oleh BEN ASHAARI

http://2.bp.blogspot.com/_38sGywslZtc/S8MqIE08DWI/AAAAAAAAIBA/4CbJAArmXa0/s1600/Ben+Ashaari+Header.jpg
Salam jumpa lagi semua...handsome tak mamat kat atas ni hehe..soryy ben... pagi ni jumpa n3 ni kat umah kak ummi Kuantan..menurutnya x kira ibu lama ke ibu baru ke.... jika anda mahu blog anda diterjah oleh BEN ASHAARI, seorang blogger tegar yang tengah meletup-letup dengan sesi TERJAH BLOG sekarang ni.....sila maklum kepada beliau dan ikuti syarat-syarat yang tersangat ringkas, x kena bayar sesen pun...
Budak Ben ni mmg tengah berkobar-kobar dengan kerja amalnya nih..heheee, eh betul apa...x caya pergi tengok dah berapa banyak blog dia terjah dan berapa ramai yang mintak diterjah...dan hasilnya mmg memuaskan hati!!! Jadi kali ini, Ben mintak akak hebahkan di sini...so sila klik DI SINI untuk cerita seterusnya... Ini iklan dari kak ummi... thanks berkongsi kak..
Sebelum ni pernah singgah jugak blog Ben ni dari umah Suri Sarawak. Tapi hari ni tergerak nak join blog dia. Wah seronok gak kalau kena terjah ni yek... maklumlah blog kita ni baru nak bertapak dah lah tu nun jauh di hujung kampung ni, hehe Mersing kan kampung. Ada jugaklah yang kenal orang kampung... coz zaman it ni tak kira bandar ke kampung boleh bersatu di dalam... BLOG hehe

HB menjala pulak!!! Tapi tak de ikan, dapat ROTI JALA

Salam bertemu lagi semua... rasa lama tak update.... ni semua gara2 line streamyx sejak Sabtu haritu ada problem, jap ok jap ko.. nampaknya hari ni pun masih tak clear asyik terkemut2 jer.
Oklah kita sambung citer makan2 pulak, kari ayam ni buat hari Ahad semalam. Biasalah bila hari minggu hb memang rajin ke dapur tolong masak ni... jadinya bila lauk makan tengahari kari ayam, minum petangnya pulak buatlah benda yang boleh lawan dengan kari kan.. kalau Su just wat lempeng pekak (nama ni Su terbaca kat umah Cik mat Gebu), Su panggil lempeng lembik. Alahhh lempeng yang cuma guna tepung gandum, garam, air dan minyak sikit tu jer hehehe(kes malaslah ni) tapi hb dan anak2 memang suka sangat roti jala, jadi Su bancuhkan tepung dan yang tukang menjala mestinya hb ku yang rajin tu hahaha.
Uoalss tengoklah cantik kan roti jala tu... comei2 kan.. Resepi kari ayam dan lempeng pekak(saje amik resepi ni sekali manalah tau ada yang nak cuba hehe) amik dari umah Cik Mat Gebu. Tapi Cik Mat guna daging batang pinang. Dan resepi roti jala Su cnp dari umah Maz Ilham Dapur
Thanks Cik Mat dan Maz ... share kat Mersing pulak resepinya...
BAHAN-BAHAN KARI AYAM :-)
1/2 ekor ayam potong, cuci dan toskan
4 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
1 keping asam gelugor
2 1/2 camca besar rempah kari daging, bancuh dengan sedikit air
1 liter santan cair
300 ml pati santan
2 camca besar cili kisar
1 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia tua*
1/2 inci kunyit hidup*(*kisar halus)
3 biji bawang merah, hiris halus#
2 ulas bawang putih#
1/2 inci lengkuas, diketuk#
1 batang kayu manis#
1 kuntum bunga lawang#
3 biji buah pelaga#
5 kuntum bunga cengkih#
3 pelepah daun kari#(#rempah tumis)

BAHAN-BAHAN LEMPENG PEKAK :-)
1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan air
3/4 camca teh garam
2 camca besar minyak masak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KARI :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan bertanda (#) hingga harum, masukkan cili kisar dan bahan kisar (*) dan tumis hingga harum. Masukkan rempah kari dan masak hingga terbit minyak. Tambah kentang dan ayam, gaul rata dan masak hingga empuk. Tuang santan cair dan biar mendidih. Bila kentang 1/2 empuk, masukkan kerisik, asam gelugor, gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau rata dan tuang santan pekat. Masak dengan api sederhana hingga kentang empuk dan ayam masak. Rasa dan jika ok, boleh matikan api...
  2. UNTUK LEMPENG PEKAK :- Satukan semua bahan2 untuk lempeng, kacau rata dengan whisk dan tapis. Rehatkan adunan 15 minit, nak senang satukan semua bahan lempeng dalam blender dan kisar hingga halus, ketepikan. Panaskan non-stick frying pan. Lenser dengan sedikit minyak masak (mat cuma sapu dengan paper towel yang bersih yang dicelup dalam minyak masak). Tuang kira2 1/4 cawan adunan tadi dan ratakan. Bila permukaan kelihatan pucat, terbalikkan lempeng tadi, masak hingga garing sedikit. Alih dalan pinggan. Ulangi proses memasak hingga siap. Boleh hidangkan bersama kari ayam tadi....Selamat mencuba!!....
Sumber Resipi : Tulip (Myresipi) tapi Su cnp dari umah Maz- ROTI JALABahan-bahan ( 4 org )

2 cawan tepung gandum
2 cawang air
5 sb susu tepung
1 biji telur
beberapa titik pewarna kuning
sedikit garam

Cara-cara

1.Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.

2.Perap dalam 1/2 jam. Sediakan kuali & acuan roti jala untuk menjala di atas kuali leper.

3.Jala dengan api perlahan lebih kurang seminit. Boleh dimakan dengan kari ayam.
.

Friday, April 9, 2010

Adik ke Kem Bestari Solat.

Salam jumpa lagi kengkawan... pergi ke mana hujung minggu ni? Ada jemputan kawin ke balik kampung jengah mak bapak? Semalam bz menyiapkan sedikit order yang masuk. So hari ni nak lepak2 depan tv dan fb jer... Pagi tadi (Sabtu) Izz thaqif ke sekolah ada Kem Bestari Solat sebab tulah dia berbaju melayu.... moga menjadi anak yang soleh yer Dik... alhamdulillah setakat ni pun dia tak tinggal solat moga bila ada kem2 cam ni dia makin rajin lagi... dan balik tadi pun macam2lah dia bercerita itu dan ini... Izz Thaqif (baju pink) tunggu turn nak amik sembahyang...

cc request Izz Thaqif tuk diberi ke Cg Aziz kesayangannya, coz semalam birthdaynya... moga panjang umur murah rezeki cepat jodoh yer cg Aziz...
apam aiskrim soda kaler pink dan hijau ni emak Su bawa gi rewang pengantin rumah jiran semalam. Mekar setaman kan apam tu...

cream puff dan mufin cokelat order by Zana. thanks zana selamat berewang...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails